Mi segít darázscsípéskor?

Enyhe volt a tél, a rovarok nem károsodtak, a darázsnépesség is erősen megnőtt, emiatt különösen kínozhatnak bennünket. Elárulunk néhány hatásos védekezési módszert, melyekkel távol tarthatja vagy elűzheti a darazsakat, és tippeket adunk a darázsszúrás kezelésére és a fájdalom csökkentésére. Fontos, hogy ha nő a duzzanat, azonnal hívjunk orvost!

Hogyan tarthatjuk távol a darazsakat?

Megelőzés a kertben. Kerülje el mindazt, ami a kertbe csalogatja a darazsakat. Akinek gyümölcsfái vannak, szüretelje le a gyümölcsöt, mielőtt az túlérik, és a lehullott gyümölcs összegyűlne a fák alatt. Pusztítsuk el a levéltetvet, mert ezek a darazsak kedvenc táplálékai.

Az édeset ők is szeretikNe hordjunk tarka ruhát. A rikítóan tarka ruházat vonzza a darazsakat. A fehér számukra közömbös szín.

Mondjunk le a parfümről. Aki az erkélyen és a kertben nyugalmat akar a rovaroktól, annak tartózkodnia kell a parfümök és krémek intenzív illatától.

Űzzük el a darazsakat illatanyagokkal. Helyezzen az asztalra a teraszon és a kertben olyan illatanyagokat, amelyeket a darazsak egyáltalán nem szeretnek: citromszeleteket szegfűszeggel megszórva, szalmiákszesszel átitatott kendőt, néhány csepp teafaolajat a ruházatra, vagy bőrünkre, füstölőt (ez szúnyogok ellen is hatásos), bazsalikomot- és paradicsomot.

Darazsak elcsalogatása. Az asztaltól 5-10 méterre helyezzen el érett szőlőfürtöket. Ez elcsalja a darazsakat, és szabadon hagyják az asztalt Vigyázat: ne használjunk lekvárt vagy mézet, ez agresszívvá teszi a darazsakat!

Ne használjunk darázscsapdát. A csapdába esett darázs illatanyagokat bocsát ki, amely még több darazsat csal oda.

Takarjuk le az ételt. Az édeset és a sósat is szeretik a darazsak. Ezért a poharakat takarjuk le söralátéttel, az ételt kis ernyővel.

Takarítsuk el az ételmaradékot. Még a legkisebb ételmaradék is vonzza a darazsakat. A poharak külső felületén lévő cseppeket töröljük le, különösen a gyermekek arcán található ételmaradék eltávolítása fontos.

Az asztal helyének változtatása. A darazsak megjegyzik, hogy hol találtak táplálékot és mindig visszatérnek oda. Ezért segíthet az asztal áthelyezése.

Ne üssük le a darazsakat. Ez megvadítja őket, fenyegetve érzik magukat és szúrnak.

Ne is próbáljuk lefújni őket. A palackban lévő szén-dioxid agresszívvá teszi a darazsakat.

Az elpusztult darazsat ne fogjuk meg kézzel. A szúrásreflex rövid ideig még megmarad.

Elsősegély darázscsípés esetén

  • A darázs kihúzza fullánkját szúrás után. A szúrás helyén szívjuk ki szánkkal a mérget, és köpjük ki.
  • Nyállal vonjuk be a szúrás helyét. Ez semlegesítheti a rovarcsípést.
  • A szúrás helyét dörzsöljük be sóval, majd hűtsük.
  • Citromsavat, vagy szalmiákszeszt cseppentsünk a szúrás helyére, majd dörzsöljük be félbe vágott hagymával.
  • Ha itallal kerül darázs a szánkba és megszúr, jéggel kell hűteni a szúrás helyét. Duzzanat keletkezése esetén azonnal orvoshoz kell menni.
  • Ha a megszúrt személy légzési zavarral küzd, és a szúrás helye túlzottan megduzzad, ez allergiás reakció, mely életveszélyes lehet. Azonnal orvost kell hívni! Aki tudja magáról, hogy allergiás, hordjon magával allergiaellenes gyógyszert.

(Németből fordította: Koncz László)