Lyme-kór: sokszor téves a diagnózis

Bár a Lyme-kór Európa-szerte a leggyakoribb, kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, többen pedig, főleg a téves diagnózisok miatt, életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől anélkül, hogy tudnának róla, Lyme-kórosak. Ilyen tünet például a krónikus ízületi gyulladás, idegrendszeri problémák, depresszió.

Orbánc: kis sérülésből nagy baj lehet

Az orbánc bakteriális bőrfertőzés, általában a lábon vagy az arcon fordul elő. A tünete bőrpír és rossz közérzet. Az orbánc gyakran egy kis bőrsérülés, például lábgombásodás vagy rovarcsípés helyén keletkezik. Korai kezelés nélkül a fertőzésnek komoly következményei lehetnek. Különösen fogékonyak a betegségre a legyengült immunrendszerű emberek.

Birka placentából készült krémmel az arcpír ellen

Amerikában és az Egyesült Királyságban a nagyvállalatok pirulásra hajlamos felső vezetői a fontos megbeszélések és prezentációk alatt meglepő gyógyírt kezdtek használni: birka méhlepényből készült krémet. Az orvosok szerint a fehérjében gazdag birka placenta gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami csökkenti az arcpirulás által okozott bőrpírt.