Nyugtalan lábak: a cukor a bűnös?

„Nem emlékszem, mikor hallottam először a nyugtalan láb tünetegyüttesről (RLS). Ám többször is tapasztaltam, hogy nyugtalanná válok alvás közben, hánykolódom, kedvező alvási pozíciót keresve. Úgy éreztem, mozgatnom kell a lábaimat; a combhajlító izmom begörcsölhetett”, írja dr. George Lundberg. Panaszával soha nem fordult szakorvoshoz, de kísérletezni kezdett önmagán.

45 jó ok arra, hogy kevesebb cukrot együnk

Egy új kutatás szerint legalább 45 jó okunk van arra, hogy csökkentsük az ún. hozzáadott cukor mennyiségét. Számos vizsgálat bizonyította a sok cukor negatív hatásait, és ezek alapján a hozzáadott cukor fogyasztását a napi kalóriabevitel 10%-a alá kellene szorítani. Megerősítette ezt legutóbb a British Medical Journal című orvosi folyóirat is.

Kalóriaszámlálás helyett csökkentse a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A cukorbevitel korlátozásával azonban mindössze kilenc nap alatt csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, javul a májfunkció – anélkül, hogy csökkent volna az étrend kalóriatartalma vagy a testsúly. A cukor nem a kalóriatartalma miatt káros az anyagcserére, hanem azért, mert cukor.