Miért félünk a GMO-tól? (1.)

Az elmúlt hetekben ismét nagy port vertek fel a génmódosított burgonya termesztésével, engedélyezésével kapcsolatos hírek, cikkek. Valóban van ok a félelemre? A környezetvédők és a fogyasztók többsége ellenzi, és az Európai Bizottság is petíciót nyújtott be a génmódosított növények termesztése ellen.

„Finomságok” GMO gyapotmagból

A génmódosított növényekkel nem sikerült megbarátkoznunk, sőt némelyiket Európában tilos termeszteni. Most az USA-ban az eddig mérgezőnek tudott gyapotmaggal kísérleteznek: hogyan lehetne belőle emberi táplálék. Az eredményt – reméljük – talán unokáink (sem) ismerik meg.

„Gyógyszergyártó” krumpli, kukorica

Európába is jöhetnek a még veszélyesebb génmódosított növények – hagyta jóvá az EU. Nálunk ugyan nem engedélyezett a génmódosított növények termesztése, de kiderült, az eddiginél jóval veszélyesebbé válhat a helyzet: az újfajta módosított növények ellen jóformán nincs védelem.

Rezisztens gyomok inváziója fenyeget

A vegetáriánus táplálkozás híveinek számával együtt növekedett a szója népszerűsége is, sokan máig az egyik legegészségesebb ételnek tartják. Egyre több mezőgazdász, orvos, biológus és kutató jutott azonban más véleményre, és a napokban a szója újabb „bűnére” derült fény.

Mit tehet 1 ember a Föld megmentéséért?

Hazánkban járt a világhírű etológus, Jane Goodall, akit főként a csimpánzok lelkes megmentőjeként ismerünk. Kevesebben tudják róla, hogy az egészséges táplálkozás és a fenntartható fejlődés összefüggéseit is kutatja. A Csimpánzos Hölgy tanácsait Kolontár Elvira foglalta össze.

„Génmanipuláció-mentes Magyarországot” akcióhét

Április 17-26. között három városban (Budapesten, Törökszentmiklóson és Kalocsán) rendezték meg a Génmanipuláció-mentes Magyarországot akcióhetet, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSZ) tagszervezetei és a Közép-Magyarországi Zöld Kör együtt szervezett.

A határon kívül maradnak a génmódosított növények

Az EU áldásával marad a termesztési moratórium: fellélegezhetnek a környezetvédők, a zöld szervezetek és mindazok, akik ellenzik Magyarországon a genetikailag módosított kultúrnövények, és ezen belül a leginkább fenyegető GM-kukorica termesztésének engedélyezését.

Mit kértek ma reggelire, gyerekek?

Cikkünk szerzője alaposan elolvasta, ki is jegyzetelte a ételcsomagoláson található összetevőkről tájékoztató feliratokat. Végkövetkeztetése: ez van ma, de mi lesz még, ha megjelennek (talán már jelen is vannak) a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek?

Mérgek a szervezetünkben

Patinás gyógyszergyár kutatólabora­tóriumában dolgoztam jó pár éve. Egyszer az üzemorvosi szűrés után hívtak a rendelőből, azonnal menjünk vissza egy kontrollvizsgálatra. Nem akarták ugyanis elhinni, hogy az osztály minden dolgozója kóros mennyiségben fenolt pisilt.

Génpiszka és allergia

„Az olyan diktatórikus ideológiák, amelyek lealacsonyítják az embert azzal, hogy tárgynak tekintik, míg az alap emberi jogokat megsértik, aggasztó eljárások megjelenését idézik elő a biotechnológia kínálta lehetőségek bizonyos használatával.” II. János Pál Pápa, Vatikán Bizonyára mindenki emlékszik a 90-es évek egyik amerikai tévésorozatára, aminek a címe McGyver volt. A géntechnológiáról mindig ennek a különleges, erőszakot nem alkalmazó ügynöknek a „kémiai” kísérletei jutnak eszembe. Ki az, aki elhiszi, hogy pl. a szájöblítőbe lefolyótisztítót öntve pontosan az a szer keletkezik, aminek a segítségével McGyver kiszabadul éppen esedékes szorult helyzetéből?