Egy gyógyszerügynök vallomása

Shahram Ahari, aki 2 évig látogatta az orvosokat az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártó cég Prozac és Zypraxa nevű termékével (Magyarországon is kapható antidepresszáns gyógyszerek – a ford.), feltárta a gyógyszerügynökök módszereit az amerikai szenátus előtt.

Pénzt vagy ajándékot fogad el a gyógyszergyártóktól a legtöbb orvos

Gyorsan tisztázzuk, mielőtt megvádolnának bennünket: a címben az amerikai orvosokról van szó – a magyarországi helyzetről nincsenek adataink. Mindenesetre ezt az állítást vezető orvosi szakfolyóiratokban, gondos elemzés alapján fogalmazták meg, így ténynek tekinthető.

A gyógyszeripar merénylete a terhes nők és a magzatok ellen

Ha a gyógyszeripart csak egy kicsit is érdekelné a még meg nem született gyermekek sorsa, akkor visszahívná ügynökeit, akik a terhes nőknek szánt SSRI-ekkel (modern antidepresszáns gyógyszerek) házalnak Amerika-szerte – írja Evelyn Pringle oknyomozó újságíró.

Szigorítás vár az orvoslátogatókra

Tovább szigorítják a gyógyszerek reklámozására vonatkozó, valamint a köznyelvben nemes egyszerűséggel gyógyszerügynököknek nevezett orvoslátogatók és az orvosok kapcsolatait szabályozó rendelkezéseket. A hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülő előterjesztést készítői a szigorú gazdálkodás mellett az európai uniós jogharmonizációval, a betegek megfelelő tájékoztatásával és azzal is indokolják, hogy az orvosságok reklámozásának szabályait át kell emelni a reklámtörvényből. Ez utóbbi továbbra is tiltja a vényre kapható medicinák reklámozását, s szigorítja a gyógyszerpromóciót.