Már megint a koleszterin…

Az orvostudomány, de főként a gyógyszeripar rendszere a hétköznap embere számára teljesen átláthatatlan. Vérhígítókat gyártanak, hogy bizonyos betegségben szenvedőket megkíméljenek, de ezzel veszélyt teremtenek. Aztán létrehoznak olyan ellenszereket, amelyekkel a vérhígítók hatását tudják kivédeni. Mi lehet az igazság a koleszterin esetében?

Nem is olyan jó a HDL?

A több évig tartó sulykolás után az emberek többsége ma már tisztában van azzal, hogy az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) a rossz koleszterin, amely növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) pedig a jó fajta, amely a koleszterin érfalakról való eltávolítása révén segít a betegségek megelőzésében.

A „rossz” koleszterin véd a Parkinson-kór ellen?

Azok az emberek, akiknek alacsonyabb a vérében az úgynevezett „rossz” vagy LDL-koleszterin szintje, gyakrabban betegednek meg Parkinson-kórban. Erre a következtetésre jutottak az észak-karolinai egyetem kutatói, számolt be róla a Chemistry & Industry című szakfolyóirat.

Az áfonya újabb egészségvédő hatásai

Az áfonya az egyik legegészségesebb élelmiszer. Erre a következtetésre jutottak az amerikai kormány által finanszírozott kutatók, akik az áfonya húgyúti fertőzésekben tapasztalt, már ismert jótékony hatása mellett más betegségekre is kiterjesztették vizsgálataikat.

Paradicsommal a rák ellen

A BBC jelentése szerint Nagy-Britanniában forgalomba került a rák ellen védő paradicsom. Ez az újfajta paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz likopint, vagyis azt az antioxidánst, amely megvédi a szerveket és a szöveteket a szabad gyökök károsító hatásától, és amelynek köszönhető a paradicsom szép piros színe. Az új paradicsomfélét „egészséges életnek” nevezték el, természetes eljárással állították elő, és más fajtákhoz viszonyítva kétszeres mennyiségű likopint tartalmaz.

Helyes étrend koleszterincsökkentésre

A koleszterinszint csökkentése igen fontos eleme a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének. Tudjuk, hogy a koleszterinszintet befolyásolják az öröklött, genetikai tényezők, az epehólyag működése, valamint a helyes étrend. Ez utóbbi meghatározásához segíthet hozzá az a kutatás, amelynek eredményeként kiderült, hogy az olyan alacsony zsírtartalmú étrend, amelyben zöldség, gyümölcs, hüvelyesek és teljes őrlésű gabonamagvak szerepelnek, sokkal hatékonyabban csökkenti a „rossz” (vagyis az LDL-) koleszterin szintjét, mint az ugyancsak alacsony zsírtartalmú olyan étrend, amelyben egyszersmind feldolgozott élelmiszerek is szerepelnek.