Nyolc óra nyugodt alvás segít a teherbeesésben

A késő esti, illetve a mesterséges fény kárt tehet a női termékenységben – derült ki nemrégiben egy friss kutatásból, amely szerint a sötétség lehet a női termékenység és ezen keresztül a fogantatás sikerének egyik kulcsa. Az összefüggés magyarázata a kutatók szerint az, hogy a petesejteket védő melatonin hormon ilyen körülmények között termelődik.

A jó alvás titkai (2.)

Cikkünk előző részében a hálószoba megfelelő kialakításáról beszéltünk. Az alvást segítő környezeten kívül azonban életmódunk megváltoztatásával is hozzájárulhatunk pihentető mély álmunkhoz.

A jó alvás titkai (1.)

Az alvás az élet nagy csodáinak egyike. A gravitációhoz és a kvantummezőkhöz hasonlóan, azt sem tudjuk még pontosan, miért alszunk – bár napról napra tanulunk valamit a témában. Azt azonban tudjuk, hogy a jó alvás az egészség egyik sarkalatos pontja.

A jó alvás az egészség titka! (1)

Vasárnap hajnalban újra átállítjuk az órát, így kevesebbet alszunk. A kutatások szerint a tavaszi óraátállítás jelentősen megterheli a szervezetet. Az alvás megvonása azonban nem csak ilyenkor okoz gondot.

Rákot okozhat a fény hiánya

Lehet, hogy a többműszakos munka hozzájárul a rák kialakulásához? A Kölni Egyetem kutatói több mint 30 nemzetközi tanulmányt értékeltek ki, amelyek az éjszakai műszak, illetve a légiutas-kísérés és a rák közötti lehetséges összefüggéseket vizsgálták. Az eredmények megdöbbentők.