Káros az egészségre a beltéri ruhaszárítás?

A tél közeledtével egyre többen teregetik a mosott ruhákat a radiátorok közelébe ahelyett, hogy a kertben az esőt kockáztatnák. Pedig a kutatók szerint ez – különösen az asztmára, szénanáthára és egyéb allergiás megbetegedésekre hajlamos emberek esetében – egészségügyi panaszokhoz vezethet. A Glasgow-i Egyetem Mackintosh Építészmérnöki Karának kutatásából az derült ki, hogy számos otthonban túl magas a páratartalom, és ennek közel 30 százalékáért a kiteregetett ruhák a felelősek.

Tippek az allergénmentes autóhoz

A mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a penészgombák megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk. Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük? A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be.

Kik laknak a párnánkban?

Gondoltunk-e már arra, hogy párnánk súlyának egyharmadát bogarak, elhalt bőrdarabkák, poratkák és azok ürülékei teszik ki? Tudósok szerint a párnák – valamint a hálószoba fülledt levegője – ideális táptalajul szolgálnak a nem kívánatos betegségek elszaporodásának, az influenzától kezdve a bárányhimlőn át egészen a lepráig.

Ágyunk a poratkák melegágya?

Reggeli ceremónia: felkelünk, felöltözünk, bevetjük az ágyat, örülünk a rendnek. Ám amikor akkurátusan beágyazunk, nem valószínű, hogy eszünkbe jut – éppen ezzel vonzzuk a poratkákat. A poratkák élősködők, azaz olyan mikroorganizmusok, amelyek – a szerves maradványokat elpusztítva – azokat szervetlen vegyületté alakítják.