A gyermekkori leukémia és a távvezetékek

Évtizedek óta vissza-visszatérő téma a nemzetközi sajtóban, hogy a gyermekkori leukémiás megbetegedések összefüggésben lehetnek a lakóhely közelében húzódó nagyfeszültségű elektromos vezetékek hatásával. Ezeket az állításokat szinte menetrendszerűen, „csípőből” cáfolták az illetékesek – egészen az idei évig, amikor is kiderült, hogy ilyen kapcsolat valóban létezik. Mivel az eredményekről egy átfogó kutatás nyomán a tekintélyes szaklapnak számító British Medical Journal számolt be, az összefüggés meglétét most már nehezen tagadhatja bárki.

Az epidemiológiai vizsgálat során 29 081, rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő gyermek (köztük 9700 leukémiás) adatait elemezték és vetették össze kontrollszemélyekével. Az eredményekből kiderült, hogy minél közelebb lakik a gyermek a távvezetékhez, annál nagyobb a kockázata a leukémiára. Az összefüggés statisztikailag szignifikánsnak bizonyult, vagyis megfelel a legszigorúbb tudományos követelményeknek. Aki 600 méternél távolabb lakik a nagyfeszültségű elektromos vezetéktől, annál a rizikó elenyésző volt, 200–600 méter közötti távolságnál a kockázat már jelentősebb, míg a 200 méternél közelebb élőknél jóval nagyobb. Más gyermekkori daganatok esetén viszont ilyen összefüggést nem tudtak feltárni.

A jelenséget a tudomány egyelőre nem képes megmagyarázni, ám ettől a tények még tények maradnak. A szerzők végkövetkeztetése szerint a megközelítően 9,7 milliós nagy-britanniai gyermeknépességet tekintve évente mintegy 400–420 új leukémiás esettel kell számolni. Ezek közül a nagyfeszültségű elektromos hálózat „számlájára” írható átlagban évente 5 eset.

A szerkesztő megjegyzése:
Nem kell túl sok magyarországi településen megfordulni ahhoz, hogy az ember szembesüljön azzal: nálunk bizony nem egy helyen nemhogy 600 méternél távolabb húzódna a távvezeték a település szélétől, hanem gyakran egészen közel van hozzá. Faluszéli házak mellett vagy fölött éppúgy megtalálhatjuk őket, mint egyes üdülőterületeken. Ezekben az esetekben még 200 méteres távolságról sem lehet szó. Csak egy példa: Diósd területének egy része egy távvezeték „árnyékában” fekszik. Nem csoda, hogy a hasonló helyzetben lévő településekről – talán ösztönösen, talán tudatosan – sokan „menekülni” próbálnak.

Ha Önnek a témához kapcsolódó észrevétele, netán családjából vagy ismeretségi köréből származó tapasztalata van, megoszthatja a Natúrsziget más látogatóival, ha felkeresi a Fórum erről szóló topicját.