Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Orvosi műhibák, rossz diagnózisok

Egy amerikai felmérés szerint az orvosok gyakran túl későn vagy egyáltalán nem végeznek el olyan vizsgálatokat, amelyek szükségesek a helyes diagnózis felállításához. A leggyakoribb betegség, ahol diagnosztikai vétség vagy késedelem történt, a rák volt.

Erre a következtetésre jutottak azokat az eseteket vizsgálva, amikor a betegnek abból származott károsodása, hogy rossz vagy késve felállított diagnózis alapján kezelték. Ilyenkor az orvosok 60%-os arányban bizonyultak hibásnak.

A kutatásról az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat számolt be 2006 októberében. A tanulmányban 307 olyan esetet vizsgáltak meg, amikor műhiba miatt egészségügyi intézményeket pereltek. A 307 perből 181-nél állapították meg a diagnózis hibáját, túlnyomórészt a ráknál.

Az orvosi hibák közül leggyakrabban, 100 esetben állapították meg azt, hogy bizonyos vizsgálatokat elmulasztottak, 81 alkalommal nem készült megfelelő vizsgálati és kezelési terv, 76 esetben nem végezték el a megfelelő vizsgálatokat vagy hibásan, hiányosan vizsgálták meg a kórelőzményt. Végül 67 betegnél rosszul értelmezték a vizsgálati eredményeket.

A kutatást vezető dr. Tejal K. Gandhi, a bostoni Brigham and Women?s Hospital egyik vezetője kijelentette, hogy az orvosoknak alaposabbnak kell lenniük a döntéshozatalban. Jobban támaszkodhatnának a már számítógépen rögzített vizsgálati eredményekre, jobb programok segíthetnék őket az értékelésben, és még inkább igénybe vehetnék a nővérek segítségét abban, hogy a betegek további kezelésében, utánkövetésében ne kövessenek el hibát. Úgy gondoljuk, mondta a vizsgálat irányítója, hogy támogatnunk kell az orvosokat ebben a folyamatban.

Az értékelés során a kutatók véletlenszerűen választották ki a különböző műhibapereket, és figyelmen kívül hagyták a perek kimenetelét, vagyis azt, hogy a bíróság hibásnak találta-e az orvost vagy az egészségügyi intézményt, vagy sem. Olyan bírósági eljárásokat vizsgáltak meg, amelyek 1984-2004 között zajlottak le. Az esetek 60%-ában megállapítható volt, hogy a betegnek komoly károkat okoztak, és 30%-ukban a beteg meghalt. Az elmulasztott vagy téves diagnózis az esetek több mint felében rákkal volt kapcsolatos, magyarán nem vették időben észre, hogy a beteg rákos. Ez elsősorban a mellrák, a vastagbél-, illetve végbélrák esetében fordult elő.