Kefirrel az allergia ellen?

A kis mennyiségű alkoholt tartalmazó erjesztett tejtermékek, elsősorban a kefir előnyösen hatnak a csecsemők és a kisgyermekek immunrendszerére, mert csökkentik a különböző allergiás reakciókat. A kutatók állatkísérletek alapján jutottak erre a következtetésre.

A szakemberek kimutatták, hogy a fermentálással előállított kefir összetételében található anyagok képesek a kisdedek immunrendszerét megerősíteni, illetve megvédeni őket az allergiás reakcióktól.

A kefirt elsősorban Kelet-Európa országaiban ismerik, és sokhelyütt arra is használják, hogy a szoptatás befejeztével, az elválasztás után táplálják vele a kicsiket.

Egereken végzett vizsgálatokkal arra a következtetésre jutottak, hogy három héten át adott kefir tartalmú táplálék esetén az ovalbumin, vagyis egyfajta tojásfehérje mennyisége a harmadára csökkent a szervezetben – adta hírül a MIGnews.com hírportál. Mint ismeretes, a tojásban található fehérje, amely a kicsinyeknél a legtöbb allergiás reakciót okozza, kiemelkedően fontos ebből a szempontból.

A vizsgálat azt is bebizonyította, hogy kefir fogyasztásának hatására nő a szervezetben a barátságos bélbaktériumok száma. Itt elsősorban a különféle Acidophilus, illetve Bifidobacterium fajtákról van szó.

Emellett, mint ismeretes, a kefir nagy mennyiségben tartalmaz az egészségmegőrzés szempontjából előnyös emésztőenzimeket is.