Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A szív védelmére jobb a tengeri hal, mint az olívaolaj és az olajos magvak

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a tengeri halban és a tenger más gyümölcseiben, valamint gabona­magvakban gazdag táplálkozás jobban védi a szívet a betegségektől, mint az olyan étrend, amely olívaolajat, dió- és mogyoróféléket, illetve avokadót tartalmaz.

Bár mindkét típusú étrend tartalmaz az egészségünk szempontjából előnyös zsírokat, a szakértők azt javasolják, hogy az emberek inkább az első csoporthoz tartozó ételeket válasszák.
Az első csoportba tartozó élelmiszerek, tehát a tengeri halak és a gabonamagvak többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, míg a második csoport tagjai – az olívaolaj, a mogyoró és a dió, valamint az avokadó – csak az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdagok.

A szakemberek régóta elfogadott ténynek tartják, hogy a túlságosan magas koleszterinszint összefügg a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával, de eddig nem volt világos, hogy a különböző étrendi zsírok – tehát a telített, az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok – közül melyik védi leginkább az egészséget.

Lawrence L. Rudel és kollégái kifejlesztettek egy olyan módszert, amely az étkezési zsírok három különböző fajtájának hatásait képes kimutatni az acil-koenzim A molekula segítségével. Ez a molekula abban a folyamatban vesz részt, amelyben a zsírsavak átalakulnak a szervezeten belül. A vizsgálat során úgy találták, hogy azoknál az egereknél, amelyeket telített vagy egyszeresen telítetlen zsírsavakban dús étrendre fogtak, megnőtt az acil-koenzim A molekula szintje – szemben azokkal az egerekkel, amelyeknek a tápláléka többszörösen telítetlen zsírsavakban volt gazdag. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak egészségesebb táplálékot jelentenek a szervezet számára, mint az egyszeresen telítetlen vagy a telített zsírsavak fogyasztása.

A kutatásról a Journal of Lipid Research című szakfolyóirat 2007. májusi száma adott hírt.

Forrás és további információ: Medical News Today, Journal of Lipid Research