Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Tiltólistán az amalgám Amerikában?

Az utóbbi időben egyre többet halljuk, hogy amalgám fogtöméseinket ki kellene cseréltetni. Legutóbb én is ezt a tanácsot kaptam egy természetgyógyásztól. Bár a másik eljárás – a fehér tömés – még nagyon drága Magyarországon, érdemes végiggondolni a dolgot.

Több évi tagadás után, az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal) végre beismerte, hogy az amalgám fogtömések valóban egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A változást jelzi az a hirtelen véget ért polgári per (Moms kontra Mercury) is, ami azzal a szándékkal zajlott, hogy betiltassák a higany használatát a fogtömésekben és a gyermekeknek szánt oltásokban.

Agykárosító hatás a magzatra és a fejlődésben lévő gyermekekre

Az FDA honlapján megjelent hivatalos közleményben a szabályozással foglalkozó hivatal elismerte, hogy a higany tartalmú fogtöméseknek agykárosító hatásuk lehet a magzatra és a fejlődésben lévő gyermekekre is. (Az amalgám okozhat továbbá – egyebek mellett – allergiát, vérnyomásproblémát, depressziót, szédülést, fejfájást, kimerültséget, memóriazavart, gyomor- és bélpanaszokat, szájszárazságot, nehézlégzést stb.)
Az USA tehát várhatóan csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyekben várandós asszonyok esetében nem engedélyezik az amalgámtömés használatát (Dániában az idén tiltották be ezt a tömőanyagot). Bár az FDA további vizsgálatokat tart szükségesnek a témában, elképzelhető, hogy jövőre ott is teljes tiltólistára kerül a higanytartalmú tömés. A hivatal addig is felhívja a várandós asszonyok és mindazon emberek figyelmét, akik egészségi állapotuknál fogva fokozott veszélynek vannak kitéve, hogy haladéktalanul forduljanak fogorvosukhoz, és távolíttassák el a szájukból a veszélyes anyagot. (Arról nem szól a hír, hogy az eltávolítás során mennyi káros anyag szabadul fel – a ford.).

Higanymentes oltóanyagok

Mint ismeretes, a higanytartalmú thimerosalt (tiomerzált) sokáig adalékanyagként használták a gyermekeknek szánt oltásokban, de a jelenleg alkalmazott oltóanyagokban már nincs benne, vagyis higanymentesek.
Mi hát a megoldás? Mindenképpen beszéljük meg a fogorvosunkkal az alternatívákat, és esetleg folyamatosan, egyenként cseréltessük ki az amalgámtöméseket – az egészségünket és a pénztárcánkat is kímélve ezzel.

* * *

A szerkesztő kiegészítése:
Ne felejtsük el megkérdezni az amalgámtömések cseréjét végző fogorvost a szervezetben lerakódott nehézfémek kivezetésének módjáról. Létezik erre egy fogorvosi protokoll, amely tartalmazza, hogy mely antioxidánsokból mekkora adagot és milyen hosszú időn át szükséges szedni ahhoz, hogy a belső szervekben lerakódott higanyt eltávolíthassuk a szervezetünkből. Általában jó minőségű C-vitamin, szelén, cink, esetleg E-vitamin szedése javasolt magas dózisban, néhány héten át.

(Forrás: Dental Fillings: They are toxic, world’s largest health regulator finally admits; FDA website, angolból fordította: Vég Erzsébet)