Immunerősítés étellel, mozgással

Télen erősödnek a jin, hanyatlanak a jang energiák. Az élőlények rejtekhelyet keresnek, majd téli álomba merülnek, hogy felhalmozzák életerejüket. Az ember is a természet része, így neki is követnie kell a téli felhalmozás alapelvét, vallja a hagyományos kínai orvoslás.

Eszerint ebben az időszakban a jang energia visszahúzódik a testbe, ezért egészségünk megőrzése érdekében elegendő mennyiségű „hőt” és éltető energiát kell biztosítanunk szervezetünk számára.

Feküdjünk le korán és keljünk későn (késői kelésen a napfelkelte értendő) a téli hónapokban. A korai fekvés emeli a jang energia szintjét az emberi testben, ez a test melegen tartásában játszik fontos szerepet. A jang energiát természetesen kívülről is pótolhatjuk olyan melegítő táplálékok, mint például a marhahús, a birkahús, az angyalgyökér, a gyömbér, a ginszeng, a jujuba, a méhpempő vagy a gyömbértea fogyasztásával. A moxaterápia (melegítéses terápia akupunktúrával) szintén segít a hideg elűzésében és a jang megőrzésében.

Stabil lelkiállapot illat- és ízterápiával

A téli időszakban gyakrabban fordulnak elő depressziós megbetegedések. A hideg időjárás hajlamosít a lehangoltságra, ezért különösen fontos, hogy keressük azokat a tevékenységeket, amelyek úgynevezett endorfinokat, boldogsághormonokat termelnek szervezetünkben. Lelkiállapotunkra pozitívan hat az illat- és ízterápia, vagyis a kellemes illatok és ízek élvezete, valamint a zeneterápia is. Érzékeinken keresztül stimulálódik az agykéreg, amely irányítja, befolyásolja gondolatainkat, segít megszabadulni különböző lelki terheinktől, betegségeinktől. Ezért segít ebben az időszakban a kínai balzsam olaj, a borsmentaolaj vagy más növényi olajok használata.

A depressziós betegnek általában az étvágya is rossz, ezért a hagyományos kínai orvoslás olyan étvágyserkentő ételek fogyasztását javasolja a téli időszakban, mint például a kínai galagonya, amely táplálja a lép és a gyomor energiáját és javítja a kedélyt. Nyersen, aszalva, kapszula vagy tea formában egyaránt hatékony lehet ebben az évszakban. A táplálkozást tekintve alapvetően fontos ügyelni a változatosságra, arra, hogy minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz megfelelő mennyiségben jusson a szervezet.

Gyógyító ételek fogyasztásával az idegrendszer működése is javítható. Az italok közül az eleuthero ginszeng tea, a ginszenges ginkgo tea, a ginszenges zöld tea, az echinacea tea, valamint az aloe vera tea fogyasztása a leginkább javallt, ezekkel stabilizálható az idegrendszer működése.

Dr. Chen Patika tippek
A máj meridiánon található akupresszúrás pontok masszírozásával csökkenthetők a depressziós tünetek, harmonizálható a máj és a lép működése:

  1. Tai Chong pont (Máj meridián 3) (LR 3): a lábfejen, az 1. lábközépcsont melletti mélyedésben.
  2. Xing Jian pont (Máj meridián 2) (LR 2): a nagy lábujj és a második lábujj közötti bőrredőben.

Immunerősítő forró lábfürdő, lábmasszázs és tai csi

A téli hideg és a szél könnyen vezethet megfázáshoz és felső légúti megbetegedésekhez. Este lefekvés előtt ezért a hagyományos kínai orvoslás forró lábfürdőt javasol, valamint azt, hogy dörzsöljük a talpunk közepét egészen addig, amíg át nem forrósodik – védekező rendszerünk működését ugyanis a vese meridián stimulálásával is javíthatjuk.

Belsőleg az echinacea, a shiitake gomba, a ganoderma tea, a ginszenges méhpempő, a C-vitamin és a B-vitaminok fogyasztásával erősíthető a védekező rendszer.

A téli felfrissülés legjobb módja természetesen a testmozgás. Ha lehetőségeink engedik, a szabadban érdemes mozogni, ezzel a szervezet hidegtűrő képessége is erősíthető. Fokozottan kell azonban ügyelni arra, hogy ne erőltessük túl magunkat, ne végezzünk megterhelő mozgást kora reggel, mert nem jó, ha túlságosan megizzadunk. Testünkre-lelkünkre egyaránt nagyon jó hatással lehet a tai csi, a jogging, az úszás és a labdajátékok.

Ami a táplálkozást illeti: az élelmiszerek két alapvető kategóriáját tekintve a téli hónapokban a szénhidrátbevitelt javasolt a szokásos szinten tartani, a fehérje mennyiségét pedig emelni. Ennek megfelelően ebben az időszakban sok magas fehérjetartalmú folyékony étel kerülhet az asztalra, így például leves vagy szójatej, de ezen kívül ajánlott még a fafül gomba, a szezámmag, a dió, a sárgarépa, a jujuba, a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása is. A szervezetnek ugyanakkor szüksége van megfelelő mennyiségű zöldségre és gyümölcsre, illetve tejtermékekre is.

(Forrás: dr. Chen Zhen)