A koffeinmentes kávé is élénkít!

Érdekes felfedezésre jutottak a barcelonai egyetem kutatói: a kávé erősebben hat a férfiakra, mint a nőkre, és ezek a hatások már tíz perccel a kávéfogyasztás után jelentkeznek. Újabb adalék, hogy a feltételezésekkel ellentétben a koffeinmentes változat is élénkítő hatású.

„Még soha nem vizsgálták a koffein hatásait a fogyasztó nemével összefüggésben, ráadásul a korábbi vizsgálatok zömében az átlagos fogyasztásnál jóval magasabb koffeintartalmú preparátumokat használtak, illetve nem vizsgálták a koffeinmentes kávé esetleges hatásait – mondta Ana Adan, a kutatás vezetője. – Mi ebben a vizsgálatban a normál mennyiségekkel dolgoztunk: 100 mg koffeint tartalmazó eszpresszó kávéval és 5 mg koffeintartalmú koffeinmentes kávéval.”

A kutatásban 668 egyetemi diák vett részt (238 férfi és 450 nő), átlagéletkoruk 22 év volt. A méréseket a kávé elfogyasztása előtt és után (10, 20, 30 perccel) végezték, délelőtt (11 és 13 óra között) és délután (16 és 18 óra között), belekalkulálva az időtényező okozta lehetséges eltéréseket is.

Élénkít – koffeinnel vagy anélkül

Mindkét nembeliek egyformán észlelték a kávé élénkítő hatását, és a résztvevők aktivitására gyakorolt hatás kimutathatóan nőtt a későbbi mérésekben. A férfiaknál tapasztalták a kiugróbb hatást. A résztvevők a koffeinmentes kávé elfogyasztását követően is érzékelték a fokozottabb éberséget, bár kisebb mértékben, és ezt a (talán szubjektív) hatást a mérések sem igazán tükrözték. A koffeinmentes kávé kevésbé élénkítő hatása a gyengébb nem körében bizonyult erősebbnek.

Mindezekből következik, hogy ha valaki nem ihat normál kávét, a koffeinmentes változat az ő számára is hatékony lehet, habár kérdéses, hogy a koffeinmentes kávé élénkítő hatása egyszerűen csak szubjektív, vagy valóban hat-e a teljesítményre.

Meddig tart a „gyorsító” hatás?

A koffein szinte azonnal hat a szervezetre. Korábbi tanulmányok szerint az éberség a kávézást követő 30-45 perc múlva kezd fokozódni, de a jelenlegi kutatás rávilágított arra, hogy ez a hatás már 10 perc elteltével jelentkezik. A kutatók szerint 45 perc szükséges ahhoz, hogy a koffein maximális koncentrációt érjen el a vérkeringésben, de az 50%-os koncentráció már néhány perc múlva is jelentkezhet.

A szakértők szerint a koffein hatása 2-3 órán át tart, bár a kávéivó személy egyéni érzékenységének és anyagcseréjének függvényében 4-5 óra is lehet, valamint jelentősen befolyásolja hatását az életkor is.

További információ: Plataforma SINC

(Forrás: Caffeine Has Greater Effect On Men, And Starts Only Ten Minutes After Consumption. Angolból fordította: Kolontár Elvira)