Úgy vigyázz rá, mint a két szemedre!

Ha könnyezik és fáj a szem, kötőhártya-gyulladás gyanúja is felmerült, ilyenkor a vadárvácska (Viola ticolor L.), cickafarkfű (Achillea millefólium L.), a fekete bodza (Sambucus nigra L.), a búzavirág (Centaurea dyanus L.) virágainak teájával mosogathatjuk, forrázatával borogathatjuk a szemeket. Az orvosi szemvidítófű (Euphrasia officinalis L.) neve is bizonyítja, hogy régi növényi gyógyszere a szembetegségeknek. Virágai a levelek hónaljában egyenként ülnek, pártájuk 1 cm hosszú, tarkázott fehér színűek, és az emberi szemhez hasonlítanak, hogy mi, emberek el ne felejtsük, mire használatos ez a gyógynövény. Egész nyáron virágzik, hegy- és dombvidékek nyirkosabb rétjein megtalálhatjuk. A virágos, föld feletti része értékes. Segít a könnymirigy-gyulladás, a megerőltető írás, olvasás, látásgyengeség esetén, erősíti az érzékeny szemet, de a szem sérülései esetén is jótékony hatású.

Szemgyulladásra borogatásként egyenlő mennyiségben keverjünk össze kamillavirágot, szemvidítófüvet, cickafarkfű virágát, búzavirágot és keskenylevelű útifüvet, majd a keverékből egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel. Lefedve 15 percig áztassuk a forrázatot, majd szűrjük le, és langyosan alkalmazzuk borogatásként, lemosásra.

A népi gyógyászat bevált „gyógyszerei”

A népi gyógyászatban a begyulladt szemre kapormagos vagy édesköményes borogatást alkalmaztak. A magokat megtörték, leforrázták. A megtört magokból egy kávéskanál mennyiséget használtak 2 dl vízzel leforrázva, majd 15 percig lefedve áztatták, leszűrték. Naponta 3-4 alkalommal lemosták a gyulladt szemeket, néhány nap alatt gyógyulást tapasztaltak.

Hatásos gyulladáscsökkentő a szem fehérjének véres pirosságára – ilyen például a hegesztés miatt irritált szem – a reszelt burgonya vagy egy-egy szelet burgonya használata. A meghámozott, megmosott burgonyát reszeljük le, majd tegyük két gézlap közé, azután óvatosan helyezzük a szemre. A levágott vékony szelet burgonyát tegyük a csukott szemre. Ha szárad a burgonyaszelet, cseréljük frissre.

A népi gyógymódok között bevált módszer a szem gyulladásainak gyógyítására a fehér vagy fekete ürömből (Artemisia absinthium L. Artemisia vulgaris L.) készített szemvíz. Egy mokkáskanálnyi ürömfüvet 2 dl forró vízben 15 percig áztatva, majd leszűrve használhatunk. Mosogatás, borogatás formájában eredményes a szem gyulladásos betegségei esetén.

Ritkán esik szó arról, hogy a legalkalmasabb szer a tiszta víz, amelynek nagy előnye, hogy mindig kéznél van. Sokan vallják, hogy a szem tiszta vízben végzett átmosása hatásos. Egy mosdótálba (esetleg pohárba) tegyünk tiszta vizet, és előre dőlve helyezzük bele a szemünket a tálba (pohárba). Szemünket kb. 10 másodpercig próbáljuk nyitogatni, kinyitva tartani, pislogással segíteni a folyamatot. Ennyi idő elég arra, hogy a szem átmosódjon. Különösen hatásos ez a módszer akkor, ha idegen test (bogár, porszem) kerül a szembe.

Mozgósítsuk a védelmi rendszert!

A szem enyhébb betegségei között szerepel a kötőhártya gyulladása. Ez a betegség a közösségbe kerülő gyermekektől a felnőttekig mindenkit érinthet. Az azonban, hogy valakinek milyen gyakran van kötőhártya-gyulladása, nagyban függ az egyéni egészségi állapottól, az ellenálló képességtől, az immunrendszer állapotától.