Mire jó a jód?

A jód biztosítja a megfelelő szellemi fejlődésünket, szabályozza az anyagcserét, karban tartja a pajzsmirigy működését – mégis keveset tudunk róla, és keveset is fogyasztunk belőle.

Sokféle módon használjuk

A jódot Bernard Courtois fedezte fel 1811-ben. Azóta számos területen alkalmazott anyag, ha máshol nem is, a boltokban „jódozott só” néven biztosan találkozhattunk vele. Egyes sebfertőtlenítő szerek fontos alkotórésze, de antiszeptikus hatásánál fogva bizonyos nőgyógyászati fertőzések gyógyítására készült termékekben, torokfertőtlenítő készítményekben és a korpásodásra hajlamos, problémás haj kezelésére szolgáló samponokban is megtalálható.

A jód felel a pajzsmirigy egészséges működésért is. A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása, a strúma, amellyel évekig élhetünk együtt anélkül, hogy panaszokat okozna. Ha azonban nem kezelik, idővel csaknem minden esetben fellépnek pajzsmirigy-működési zavarok.

A jód és a szellemi egészség

A jódhiány minden életkorban súlyos elváltozásokat okozhat a hiánybetegségben szenvedő személy mentális egészségében. Felléphet a beszédfejlődés kései megjelenése, memóriazavarok, nehézségek a problémamegoldás és a társadalmi szabályok elfogadásának terén. Várandósok körében elvégzett kutatások igazolják, hogy a nem megfelelő jódbevitel esetén az újszülött IQ-ja 20%-kal volt alacsonyabb.

Jódhiány hatására a pajzsmirigy megnövekedhet, aminek következtében pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. A hipotireózis miatt azután lelassul az anyagcsere, így változatlan kalóriabevitel mellett is túlsúly jelenik meg a betegeken. Gyakran a sikertelen fogyókúrák okai után kutatva fedezik fel a pajzsmirigy alulműködését.

Miből és mennyit?

A jód legjobb természetes forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só. Felnőttek számára a napi javasolt jódszükséglet 0,15 mg. Várandósság alatt ez a mennyiség 0,18 mg-ra, a szoptatás időszakában pedig 0,2 mg-ra emelkedik.

A jód az egészségesek számára valóban feltétlenül szükséges, ugyanakkor szerepet játszik az autoimmun pajzsmirigybetegségek kialakulásában is. Mielőtt el kezdenék szedni, feltétlen célszerű konzultálni endokrinológussal, nehogy gyulladás, esetleg túlműködés alakuljon ki.

(Forrás: Mire jó a jód?)