Tavaszi szeplők

A tavasz érkezését csalhatatlanul jelzik az előbújó szeplők és májfoltok. Mire ügyeljenek azok, akiknek bőrén ilyen festékzavarok vannak, és milyen módszerekkel halványíthatjuk a foltokat?

A bőrtípus sokat elárul

Tavasszal a nap állásszögének következtében a mi éghajlati viszonyaink között éri a legtöbb ultraibolya (UVB) sugárzás a Föld felszínét. Nem mindegy tehát, hogy testi adottságainkat figyelembe véve milyen mértékű sugárzásnak tesszük ki magunkat.

Az egyes bőrtípusok természetesen másképpen alkalmazkodnak a napfényhez. Döntő tényező, hogy ismerjük a bőrünk fénytűrését, fototípusát.
– I. bőrtípus: fehér bőr, világos szem, szőke vagy vörös haj – mindig leégnek, soha nem barnulnak le.
– II. bőrtípus: világos bőr, kék szem – ők napozáskor könnyen leégnek, nehezen barnulnak le, náluk a leggyakoribb a szeplők megjelenése.
– III. bőrtípus: halványbarna bőr, barna haj, barna szem – csak ritkán égnek le, gyorsan és könnyen barnulnak.
– IV. bőrtípus: barna bőr, barna haj, barna szem – szinte soha nem égnek le, nagyon könnyen barnulnak.

Szeplő: enyhe festékzavar

A legenyhébb és a leggyakrabban látható festékzavar a bőrünkön a szeplő. Az érzékeny bőrűeken már hároméves kor körül megjelenik, és a második, harmadik évtizedig minden tavasszal vagy a túlzott napozást követően válik láthatóvá. A szeplő jellemzője a szimmetrikus megoszlás az orron, a homlokon, a vállakon, a felkarokon és a test más részein is. A foltok nem emelkednek ki a bőr felszínéből, csupán a színeltérés látható. A kialakult szeplők az ősz kezdetéig nem változnak, a tél folyamán viszont elhalványodnak, és alig láthatóvá válnak.

Sokféle állapot okozhat májfoltot

A májfoltok a napfény hatásának kitett bőrfelszínen a bőrben felszínesen és egyenletesen szóródott, kezdetben halványbarna, majd idővel egyre sötétebb foltok. Gyakran fogamzásgátlót szedő nőkön vagy a terhesség során jelennek meg. Ezen kívül bizonyos anyagcsere-betegségek, hormontermelő daganatok, gyógyszerek, kozmetikumok, idült bőrgyulladás is idézhet elő ehhez hasonló tünetet. Bizonyos jóindulatú pigmentált bőrelváltozások is hasonlíthatnak a májfolthoz, amelyekből azonban később valódi rosszindulatú daganat (melanóma) is kialakulhat. A diagnózis felállítását mindig bízzuk szakorvosra.

Megelőzés, halványítás

A szeplők és a májfoltok csupán a megjelenésünket zavarhatják, egyéb kellemetlenségekkel, következményekkel nem járnak. Ha mégis enyhíteni szeretnénk rajtuk, ne járjunk szoláriumba (ami egyébként is rendkívül káros), és már az első tavaszi napsugarak megjelenésétől mindenképpen használjunk magas faktorszámú (50 SPF), gyógyszertárban kapható, jó minőségű fényvédő krémeket. Jó lenne, ha a szülő már kisgyermek kortól óvná gyermeke bőrét ilyen módon. A gyermekkorban elszenvedett napégés ugyanis hajlamosít pigmentfoltokra, és ami még fontosabb, felnőtt korban bőrdaganatok megjelenésére is.

Ha nagyon zavaróak a kialakult szeplők és májfoltok, próbálkozhatunk különféle hámlasztó kezelésekkel, otthoni hámlasztó hatású krémekkel, bőrcsiszolással, kémiai hámlasztással, de a leghatékonyabban a lézeres, illetve villanófényes (IPL) kezelésekkel tudjuk eltüntetni a kellemetlen foltokat. A kezeléseket célszerű az erős napsütéses időszak előtt néhány hónappal elkezdeni. Ilyen módon a színkorrekció, vagyis a foltok halványítása is egyszerűbbé és lényegesen gyorsabbá válik.

(Forrás: Tavasszal előbújó szeplők és májfoltok)