Az allergia: napjaink megkeserítője

Az allergia egyre nagyobb mértékben van jelen mindennapi életünkben, szinte már népbetegségnek számít. Számos fajtájától szenvedhetünk, és kezelése sem mindig egyszerű. Hasznos lehet tehát, ha minél jobban megismerkedünk ezzel a betegséggel.

Az allergia görög eredetű szó, jelentése, a „más hatás” jól tükrözi, hogy olyan betegségről van szó, amelyben a szervezet természetes védekező rendszere másképpen működik, tehát bizonyos hatásokra a normálistól eltérően, hibásan reagál.

Mi az oka?

Nagyon gyakran előfordul, hogy nem derül ki egyértelműen, mi váltja ki a betegséget. Ilyenkor vérvizsgálatot végeznek, a vérből próbálnak kimutatni bizonyos antitesteket. A másik vizsgálati módszer a bőrteszt. Ennek során közvetlenül a bőrbe juttatják a leggyakoribb allergéneket, és a bőr reakciója – kivörösödés, hólyagképződés – segít kiszűrni a „bűnöst”. Ezek a vizsgálati módszerek azonban csak azt mutatják ki, hogy termelődnek-e antitestek a szervezetben bizonyos allergének ellen, de nem mutatják meg, hogy ez az érzékenység valóban okoz-e allergiás reakciót. A következő lépés tehát az úgynevezett provokációs teszt, amelynek során a reakciót kiváltó allergént – természetesen minimális mennyiségben – közvetlenül juttatják a szervezetbe.

Az igen gyakori élelmiszer-allergiák kiderítésére használják a kereső diétát. Ennek a lényege, hogy kezdetben a beteg kizárólag allergénmentes ételeket fogyaszt, majd napról napra újabb ételféleségekkel próbálkoznak, míg meg nem találják a „bűnöst”. Nagyon fontos, hogy ezt a kereső diétát orvosi felügyelet mellett hajtsák végre, mert előfordulhatnak hirtelen, életveszélyes reakciók, amikor azonnali beavatkozás szükséges! Legalább ilyen fontos az is, hogy ha valaki allergiás, mindig legyen nála az orvos által kiállított lap, amelyen feltüntetik, milyen gyógyszereket, illetve ételeket kell kerülnie a betegnek.

Gyógymódok

Az allergia gyógyszeres kezelésének hatékonysága nagyon jó, de az allergiás gyulladás hátterében zajló kórtani folyamatok okát nem kezeli. Az allergiás reakciók elnyomhatók antihisztaminokkal, de ezek használata, illetve a tünetek elfojtása hosszabb távon káros szövődményekkel járhat.

Gyorsan és hatékonyan fojtják el az allergiás reakciókat a kortizont tartalmazó készítmények, de ezekkel ugyancsak csínján kell bánni, mert ha valaki huzamosabb ideig szedi, komoly mellékhatások jelentkezhetnek.

A gyógyszerek mellett vagy helyett ígéretesebb az úgynevezett immunterápia. Az eljárás folyamán – amelyet deszenzibilizálásnak neveznek – az allergizáló anyagot növekvő töménységben adagolják, így szoktatják hozzá az immunrendszert az adott allergénhez. Magyarországon a módszer alkalmazása még nem eléggé elterjedt, annak ellenére, hogy hatékonysága klinikailag igazolt. Az immunterápiát allergológiai szakrendeléseken végzik, mivel az eljárás nem kockázatmentes. Előfordulhatnak anafilaktikus reakciók, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek. Ezek a reakciók enyhébb esetben lehetnek például: viszketés, csalánkiütés, ödéma, rekedtség a gégeduzzanat miatt, tüsszentés, orrdugulás, légzési és nyelési nehézség, hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés, gyomorgörcs, szédülés, ájulás. Szélsőséges esetben előfordulhat anafilaktikus sokk is, amely vérnyomásesés, torokduzzanat vagy súlyos hörgőgörcs miatt akár halálos lehet.

Alternatív megoldások kiegészíthetik, de enyhébb esetben akár ki is válthatják a kezelést. Javulást jelenthet az allergiás életében például a levegő- vagy a klímaváltozás. Aki teheti, utazzon tengerpartra, magashegységekbe vagy sivatagba, mert ezeken a helyeken a tiszta levegő sokat segíthet! Jótékony hatása lehet a lúgos fürdőknek, a szaunázásnak és bizonyos homeopátiás szereknek. Ez utóbbiakhoz kérjük homeopátiás orvos segítségét. A kiegyensúlyozott táplálkozás mindenképpen hozzájárul a tünetek enyhítéséhez, ha szükséges, vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítve. Ezzel megadjuk a szervezetnek a lehetőséget arra, hogy megerősödve ellen tudjon állni a káros anyagoknak.

Gyakori allergiafajták

Rovarcsípés-allergia
Pollenallergia
Poratka allergia
Krónikus csalánkiütés
Atópiás ekcéma (dermatitis)
Vegyszerallergia
Gyógyszerallergia
Ételallergia

(Forrás: Részlet a Gyógyító diéták című könyv 1. kötetéből. Megjelent a Puedlo Kiadó gondozásában.)

További tudnivalók az Allergia menüpontunkban.