Rovarcsípés allergia

A rovarcsípés gyakran akkor is kellemetlen, viszkető, égő érzéssel jár, ha nem vagyunk allergiásak, de allergia esetén életveszélyessé is válhat a csípés. Mi okozza az allergiát és mi a teendő, ha jelentkezik az allergiás reakció?

20100521_rovarmereg_allergiatA rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergiát jelent. Európában a méhek és a darazsak által okozott csípések kapcsán alakul ki leginkább. Előfordulását tekintve a felnőttek 4 %-ban gyermekek közel 1%-ban lehet rovarméreg allergiával számolni. A halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot okozó esetek száma azonban szerencsére alacsony.

Milyen formái és tünetei vannak?

A rovarméreg allergia 3 formája ismert ezek a nagy helyi reakció, a szervezetet egészét érintő általános reakció, valamint az ún. késői reakciók.

A késői reakciók vese, idegrendszeri érintettséggel, érgyulladással járnak, előfordulásuk rendkívül ritkának számít. A helyi reakció normálisan a rovar csípését követően kialakuló 1-2 cm átmérőjű, fájdalmas viszkető, vörös csomó körülötte a bőr néhány cm-es körben duzzadt lehet. Allergiára utal, vagyis nagy helyi reakciót jelez, ha a csípés helyén 24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat észlelhető.

A rovarcsípést követő pár órán belül kialakuló kéz és lábfejet, majd egész testet érintő viszketés, csalánkiütések, gyengeségérzés, szédülés, torokkaparás, garat viszketése, hasi görcsök, sípoló légzés, fulladás lehetnek. A tünetek kialakulása gyors, a betegek 80-90 %-ában 30 percen belüli és túlnyomóan a szúrást követő első 5 percben számíthatunk rá. Az általános tüneteket okozó rovarméreg allergiát besorolhatjuk súlyosság alapján is. Ezek szerint vannak enyhe (néhány csalánkiütés), közepesen súlyos (kiterjedt bőrtünetek, angioneurotikus ödéma, asztmás roham) és súlyos formák (szív és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk).

Kik veszélyeztettek a rovarcsípés allergiára?

20100521_kiutesek_testszerteSajnos a betegség természete annyira kiszámíthatatlan, hogy nincsenek arra vonatkozó adatok kik is a valójában veszélyeztettek. Sőt az általános reakciót adó betegek többségénél az előző csípés kapcsán általában nagy helyi reakció sem lép fel. Az atópiás egyéneknél sem gyakoribb a betegség előfordulása. Az általános reakcióknak azonban ismert néhány kockázati tényezője, ezek a felnőttkor, a megelőző csípési reakció súlyossága és a méhméreg okozta allergiás reakció a darázsméreggel szemben, kísérő betegségek jelenléte (szív és érrendszeri betegségek) valamint bizonyos gyógyszerek szedése (ACE gátlók és béta blokkolók, ezek főként magas vérnyomás betegségben használatosak). Jó hír, hogy 10 éves életkor alatt a betegség spontán gyógyulási hajlamot mutat.

Általános reakciót mutató felnőttek 75% -ban, míg gyermekek 40 %-ban van ismétlődés. Ez is arra utal, hogy gyermekkorban a rovarcsípés allergia az esetek nagy részében magától gyógyul.

Hogyan mutatják ki a rovarcsípés allergiát?

Legfontosabb a rovar azonosítása és ennek megfelelően elvégzett vérteszt, mely a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki. A bőrtesztek végzésekor a csípéshez teljesen hasonló reakció zajlik, ezért csak negatív vérteszt esetén alkalmazzuk azokat kizárólag fekvőbeteg gyógyintézeti háttérrel. Amennyiben a vérteszt pozitív további vizsgálatok nem szükségesek. Ha a rovar nem pontosan azonosítható, úgy mindkét (darázs és méh) elleni ellenanyag vizsgálata szükséges.

A méhek tavasztól télig vannak jelen, méhkaptárokban és réteken fordulnak elő. Kevésbé vadak és csípés után a fullánk a bőrbe szakad és a méh többnyire elpusztul. A darázs nyáron és ősszel fordul elő leginkább, a lakóhelyek és szemetesek rendkívül vonzók számukra, főleg az édes gyümölcsök. Vadabbak, mint a méhek és a fullánk nem marad bent, a darázs így akár többször is szúrhat és nem pusztul el (hacsak nem ülünk rá vagy nem lépünk rá mezítláb teljes súlyunkkal).

Hogyan kezelik a rovarcsípés allergiát?

20100521_helyi_reakcioA rovarméreg allergia kezelése kétirányú, magába foglalja a tüneti terápiát, melynek során a helyi reakciót és az életveszélyes állapotot jelentő általános reakciót látjuk el. A kezelés másik célja a megelőzés.

Megelőző kezelésként a rovarméreg allergiát immunterápiával gyógyítják meg véglegesen. Ennek során a rovarméreg tisztított kivonatát emelkedő adagban adják a bőr alá kizárólag intézeti körülmények között vagy ahol a kezelés során esetlegesen fellépő vészhelyzet elhárítására lehetőség van. Az eljárás mintegy 3 évet vesz igénybe, segítségével a rovarméreg allergia szinte 100%-osan gyógyul (darázscsípés esetén 90-95 %-os, méhméreg allergia esetén mintegy 80%-os a gyógyulási arány). Gyógyulást jelent, ha a vérteszt, illetve a bőrteszt negatívvá válik. A kezeléssel megelőzhető egy későbbi csípés kapcsán allergiás reakció létrejötte, így a betegnek többé nem kell tartania a csípéstől.

A tüneti kezelés a helyi reakciót okozó csípések esetén a szúrcsatorna környékének adrenalin tartalmú injekcióval történő körbefecskendezését és antihisztamin tabletta adását, borogatás alkalmazását jelenti. Az általános reakciót okozó csípések ellátása megegyezik az anafilaxiás sokknál leírtakkal.

Mellékhatással elsősorban a megelőző kezelés esetén kell számolni, ezek megegyeznek a csípéskor észlelt tünetekkel, tekintettel arra, hogy a kezelés lényege a méh- vagy darázsméreg szervezetbe juttatása. Enyhe helyi reakciók szinte minden betegnél előfordulnak, ez normálisnak mondható. Komolyabb tünetek a kezelés módosítását a kivonat adagjának átmeneti csökkentését teszik szükségessé, majd ha a beteg a kérdéses adagot jól viseli a kezelést folytatják.

Amennyiben Ön allergiás, vagy először jelentkeznek súlyos tünetei:

1. Allergia esetén legyen Önnél az életmentő injekció, használja azt amennyiben égő viszkető érzést tapasztal, forróságérzése van, bőrkiütései jelentkeznek, nehézlégzése támad – ezek a fenyegető sokk jelei, nincs idő a mérlegelésre.
2. Soha ne induljon el csípés esetén egyedül, útközben eszméletét vesztheti.
3. Azonnal hívjon mentőt!
4. Távolítsa el a fullánkot lehetőleg csipesszel, vigyázva nehogy összenyomja azt még több méreganyagot juttatva a keringésbe.
5. Tegyen jeget a csípésre, így lassabb a méreg felszívódása.
6. Tájékoztassa családtagjait betegségéről és az injectió használatának módjáról.

(Forrás: Mi is az a rovarcsípés allergia?)