Olajos magvak a koleszterin ellen

Az olajos magvak fogyasztása jót tesz az egészségnek, mert egyéb előnyei mellett csökkentheti a vér koleszterinszintjét is – állapították meg  egy májusban megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

Azoknak az embereknek, akik napi átlagban 67 gramm olajos magot ettek, 5,1 százalékkal alacsonyabb volt a teljes koleszterinszintje, ezen belül 7,4 százalékkal a sokszor ártó koleszterinnek is nevezett LDL-szintje, mint azoké, akik nem iktattak étrendjükbe olajos magvakat.

Joan Sabate, a kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársa csoportjával hét országban elvégzett, 25 korábbi tanulmány adatait elemezte, amelyekben összesen 583 férfi és nő vett részt.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett eredmények nem mutattak különbséget aszerint, hogy milyen olajos magot – diót, mogyorót, mandulát vagy mást – fogyasztottak a résztvevők.

További jó hír, hogy a szerzők szerint a nagy olajtartalom ellenére a magvak kedvelői nem szedtek fel többletsúlyt a kontrollcsoporthoz képest.

Ha étrendünk minden nap tartalmaz egy adag pisztáciát, csökkenthetjük a tüdő- és más daganatok kockázatát is – derült ki egy, az Amerikai Rákkutató Szövetség Rákmegelőző Kutatási Kongresszusán bemutatott tanulmányból.

„Régóta tudjuk már, hogy az E-vitamin egy bizonyos fokig védelmet nyújt egyes ráktípusok ellen” – mondta el Dr. Ladia M. Hernandez, a Texasi Egyetem M.D. Anderson Onkológiai Központjának dietetikusa. A pisztáciában pedig sok gamma-tokoferol található, amely az E-vitamin egyik formája és segíthet megelőzni a tüdőrák kockázatát. Ez az olajos mag csökkenti a koleszterinszintet és a benne található antioxidánsok is hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.

Hernandez és munkatársai egy hathetes ellenőrzött klinikai vizsgálat során 18 egészséges embert pisztáciát tartalmazó étrenden tartott, a kontrollcsoport szokványosan étkezett. A vér gamma-tokoferol szintje a pisztáciát fogyasztó embereknél három-négy hét elteltével jelentősen nőtt. Ezt a hatást már napi 5 dkg pisztácia elfogyasztása is létrehozza, ilyen mennyiség esetén pedig még a súlygyarapodástól sem kell tartani.

Tipp: A nyers, áztatott olajos magokat előző este bekészíthetijük a fridzsiderbe, másnap egyszerűen leszűrjük, és majszolgathatjuk egész nap. Érdemes naponta kétszer friss vízzel átöblíteni. Fűszerekkel, őrölve finom magpástétomot készíthetünk magvakból. Édes hozzávalókkal ízesítve kis golyókat is gyúrhatunk. Könnyű, gyors és egészséges knálnivaló nyári kerti partikra is.

Pirospaprikás szendvicskrém – nyers és kenyérre való

Hozzávalók:
1 kis bögrényi áztatott mandula vagy más olajos mag
pár szem aszalt, áztatott vagy friss paradicsom
¼ fej zeller
1 szál sárgarépa
kevés só
1 ek. hidegen sajtolt növényi olaj
őrölt pirospaprika ízlés szerint (lehet csípős is, ha szeretjük)
kevés bors
néhány csepp méz vagy 1 csepp sztívia-kivonat
szárított vagy friss bazsalikom
kevés (tisztított) víz

Egy kis bögrényi mandulát éjszakára beáztatunk vízbe, majd másnap leforrázzuk és megtisztítjuk a héjától. Néhány szem aszalt paradicsomot (jobb, ha saját aszalású) 4 órára beáztatunk, majd leszűrjük. Egy negyed zellert és egy szál sárgarépát darabokra vágunk és mindent belerakunk egy profi turmixgépbe vagy késes aprítóba. Adunk hozzá egy kis sót (lehet szójaszósszal is), kevés hidegen sajtolt növényi olajat, őrölt pirospaprikát, egy-két csavarásnyi borsot, mézet (csak nagyon keveset, hogy leheletnyit megédesítse), szárított bazsalikomot és annyi vizet, hogy a turmixgép könnyű krémes állagúra tudja dolgozni a krémet. Így kenyérre kenhető állagot kaptunk, de lehet pástétomnak sűrűbbre, vagy darabolt zöldségekkel keverve főétel részeként.

(Forrás: Hasznosak az étrendben az olajos magvak, Napi 5 gramm pisztácia rákmegelőzésre, Pirospaprikás szendvicskrém)