Életmódváltással a reflux ellen (2.)

A reflux napjaink népbetegsége. Gyógyszerek helyett azonban érdemes alternatív módszereket keresni enyhítésére. Cikkünk előző részében a megfelelő testmozgásról beszéltünk. Most vegyük át az életmódváltásban rejlő lehetőségeket.

Gyógyszerrel vagy anélkül?

Gyomorégésre általában protonpumpa-gátló (PPI) gyógyszereket írnak fel. Ezek elnyomják a gyomorsav képződését, és bár vannak olyan esetek, amikor használatuk jogos, de a gyomorégéses esetek 95 százalékában valójában a túl kevés gyomorsav okozza a problémát, és nem a túl sok. Ily módon a gyógyszerek csak rontanak a helyzeten. Ráadásul a gyomorsav mennyiségének csökkentése mérsékli a ételmérgezések elleni elsődleges védelmi mechanizmust is.

A PPI gyógyszereknek komoly mellékhatásai vannak, ezen kívül tolerancia és függőség is kialakulhat velük szemben, ami azt jelenti, hogy szedésük abbahagyása káros következményekkel járhat.

A GERD azonban az esetek többségében egyszerű életvitel-módosításokkal is enyhíthető.

Fogyasszunk elegendő probiotikumot

Ez segít megőrizni a bélflóra egyensúlyát, amivel természetes módon kiküszöbölhetjük a helicobacter baktériumokat. Segíti a megfelelő emésztést is. Ideális probiotikumok az erjesztett élelmiszerek, pl. a savanyúkáposzta, a kefír, a nyers tejből készült erjesztett tejes italok.

Kerüljük a kiváltó élelmiszereket

A probléma oka lehet élelmiszerallergia is, így előfordulhat, hogy teljes mértékben kerülnünk kell a koffeint, alkoholt és a dohányárukat.

Segítsük szervezetünk természetes gyomossav képzését

Mint már említettük, a gyomorégés és GERD oka általában a túl kevés gyomorsav. A szervezetet legegyszerűbben azzal késztethetjük több gyomorsav termelésére, hogy elegendő nyers élelmiszert fogyasztunk.

Az egyik legalapvetőbb élelmiszer, amit sok ember mellőz, a jó minőségű tengeri (finomítatlan) só, mely nem csak kloridot, de számos egyéb, a szervezet számára szükséges nyomelemet is tartalmaz.

Másik lehetőség, hogy drogériákban vény nélkül kapható betain hidroklorid pótlót fogyasztunk. Javítja az emésztést, és segít elölni a helicobacter baktériumokat és normalizálni a tüneteket

Étrend módosítás

Feldolgozott élelmiszerek és cukrok nagy mennyiségben történő fogyasztása a savas reflux súlyosbításának biztos módszere, mivel felborítja a gyomor és a belek baktérium-egyensúlyát.

Együnk inkább sok zöldséget, jó minőségű, organikus, biodinamikus hazai termesztésű élelmiszereket.

Optimalizáljuk a D-vitamin szintünket

A D-vitamin sok más mellett a refluxos esetekben is nagyon fontos, mivel ezt a problémát egy fertőzés szerű állapot idézi elő. Ha a D-vitamin szintünk rendben van, 200 antimikrobiális peptid termelődése is optimalizálódik. Ezek a kicsiny molekulák segítenek a szervezetnek megsemmisíteni az esetlegesen jelen lévő fertőzéseket.

A D-vitamin szintet növelhetjük napozással, megbízható szolárium használatával, esetleg D3-vitaminpótló szedésével.

Ha már szedjük a gyógyszert

Soha nem hagyjuk abba az agresszív savgátlók szedését egyik pillanatról a másikra. Fokozatosan álljunk le róla, különben a tünetek felerősödésére számíthatunk. Miközben leszokunk ezekről a gyógyszerekről, egyidejűleg kezdjük el a fenti életstílus változások alkalmazását is, mivel ez az, ami egyszer és mindenkorra megszűntetheti ezt az állapotot.

(Forrás: Can This Simple Activity Actually Eliminate Acid Reflux? Angolból fordította: Harrach Orsolya)