Csípős, édes, savanyú, keserű, sós

Hogyan erősíthetjük szervezetünket a táplálkozással? A kínai orvoslás szerint a táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Az élelemnek gyógyító erőt tulajdonítanak, nézetük szerint az egyes ételek több szervre is pozitív hatást fejtenek ki.

Hat a gyomorra, lépreA sárgarépa például a tüdőre és a lépre, a zeller a gyomorra és a vesére egyaránt hat. Az ételeknek egyéb tulajdonságai is vannak – hideg vagy meleg, száraz vagy nedves stb. –, és ha ezen tulajdonságok közül valamelyik túlzottan eluralkodik valakinek a táplálkozásában, annak káros következményei lehetnek. A melegítő hatású ételek például a kínaiak szerint gyorsítják az anyagcsere-folyamatokat, a hűtő hatásúak lassítják. (Ez érdekes, mert a nyugati táplálkozástudományi szakirodalom zöme ezzel szemben a gyümölcsöket és a salátákat, tehát a nyers, vagyis a hűtő hatású ételeket ajánlja a fogyókúrához!) A kínai hagyomány úgy tartja, hogy a túl sok nyers, azaz „hideg” étel kioltja az „emésztés tüzét”. A túl sok hűtő hatású táplálék a „lép elnyirkosodásához” vezethet, és ödéma, elhízás, híg széklet, a has felfúvódásának tünetei jelentkezhetnek.

A csípős ételek a tüdőre és a vastagbélre fejtenek ki hatást. Ilyen étel többek között a zöldhagyma, a snidling, a fokhagyma, a petrezselyem, a kelkáposzta, a fekete bors – serkentik a verejtékezést és a vérkeringést.

Az édes ételek a gyomorra és a lépre hatnak. Ilyenek: a cseresznye, a banán, a méz, a görögdinnye, a marhahús, a burgonya, a borsófélék, a datolya, a körte, az olívaolaj, a diófélék.

A savanyú ételek a májra és az epe működésére hatnak. Ezek közé tartozik a citrom, a rebarbara, a szilva, a sertésmáj, a szőlő, a petrezselyem, a zöldbab, az alma, a paradicsom, a joghurt, az ecet, a vaj. Megfékezik a hasmenést és a túlzott izzadást.

A keserű ételek a szívre és a vékonybélre hatnak, ilyen például a kávé, a keserű saláta, a spárga, a piros paprika, a grillezett húsok, a zab, a búza, fejes saláta, a kelbimbó, a zöld tea, a keserű csokoládé, a grépfrút, a cékla.

A sós ételek a vesére és a húgyhólyagra hatnak. Ilyen maga a só – és természetesen a víz.

Csörnyei Ida
természetgyógyász
családfelállító terapeuta
Tanácsadás