Miért sóvárgunk annyira az édességek után?

Van egy kérdés, amely a fogyókúrázókat és a tudósokat egyaránt foglalkoztatja: miért sóvárgunk gyakrabban az édes, zsíros ételek, mint egy szép, érett alma után?

Miért kívánjuk a zsíros ételeket?A szakemberek szerint a bizonyos ételek utáni vágyakozás több okra is visszavezethető. Ennek egyfelől evolúciós okai vannak, másfelől pszichológia tényezők is befolyásolhatják, harmadszor pedig sokszor csupán arról van szó, hogy a szervezetünknek szüksége van egy bizonyos fajta táplálékra.

Andrew Hill professzor, a Leeds Egyetem Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Intézetének vezetője fontosnak tartja leszögezni, hogy az ételek utáni vágyakozás nem azonos az éhség érzetével. Az éhség ugyanis a test jelzése, hogy energiára és tápanyagra van szüksége, az előbbi azonban ennél sokkal összetettebb dolog. „Aki éhes, az lényegében bármit megenne” – fejtette ki Dr. Leigh Gibson, a Roehampton Egyetem pszichológusa, majd hozzátette: „Aki viszont sóvárog valami után, az egy konkrét ételre vágyik, és ennek az agyban lévő bizonyos kémiai összetevőkhöz van köze, például a dopaminhoz vagy az opioidokhoz.”

Evolúciós szempontból a magas kalóriatartalmú ételek utáni vágyakozás visszavezethető arra az időszakra, amikor mindennek fontos szerepe volt a túlélésben, ha pedig a pszichológia tényezőket vesszük figyelembe, akkor az idegeskedés vagy a boldogtalanság következtében is hasonló ételeket kívánunk. A stresszre adott válaszként testünk kortizolt termel, amelynek elsődleges szerepe a vércukor szintjének emelése. Ezért fordul elő, hogy ha idegesek vagyunk, magas kalóriatartalmú ételekre vágyunk.

Végül meg kell említeni azokat az eseteket is, amikor fontos figyelembe venni a test jelzéseit, és azt, hogy éppen mit kívánunk. Dr. Gibson még 1995-ben végzett el egy kísérletet, amellyel rámutatott ennek fontosságára. A kísérleti alanyok az alacsony proteintartalmú reggeli után magas proteintartalmú ebédet kaptak, másnap pedig mind a reggeli, mind az ebéd kevés proteint tartalmazott. A harmadik napon szabadon választhattak, és – íztől függetlenül – mindenki a magas proteintartalmú étel mellett döntött. Ez bizonyítékul szolgált arra, hogy a szervezetünk automatikusan azt a tápanyagot választja, amelyikben éppen hiányt szenved.

(Forrás: Medipress)