Sárgabarack – télen, nyáron

Most van itt a szezonja, együnk, tegyünk el minél több sárgabarackot. Húsa lisztesebb, puhább, mint az őszibaracké és könnyebb megemészteni is. A sárgabarack szárítva is rendkívül finom, és egész évben egészséges csemege, miként a zamatos lekvár is.

Kalóriacsökkentés, betegségmegelőzés

A sárgabarack nemcsak édes, hanem az egészségnek is használ. Rendkívül sok A-provitamint (karotin) tartalmaz, továbbá B1-, B2– és C-vitamint, ásványi anyagokat, például káliumot, kalcium és foszfort. Jótékonyan hat a hajra, körömre, gondoskodik a rózsás arcszínről, erősíti az immunrendszert és serkenti a vérkeringést. A benne található szalicilsavnak antibakteriális hatása van, megöli a baktériumokat a tápcsatornában. A dimetilglicin, ami a barack magjában található, csökkenti a fejfájást és a migrént. Mintegy 100 gramm friss sárgabarack 40 kalóriát tartalmaz, a szárított gyümölcs természetesen többet, de tápanyagtartalma is ötször annyi.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy érett gyümölcsöt vegyünk, mert az éretlen savanyú. Az érett gyümölcs héja élénk narancssárga, és a magja könnyel eltávolítható. A nagy magban van a mandulaformájú termés, melyet némely kultúrában megesznek. Ha a magot összetörjük, édes aromájú marcipán ízű pépet kapunk, ezért használják például a magot likőrkészítéshez is.Milyen jó is lesz télen!

Sárgabaracklekvár

A sárgabarackot nemcsak frissen fogyasztjuk, hanem remekül feldolgozható lekvárnak, barackzselének, sárgabarackos süteményhez, vagy a híres osztrák sárgabarackos gombóchoz. Íme a sárgabaracklekvár egyszerű receptje:

1 kg sárgabarackot meghámozunk (leforrázzuk és ezután a héja könnyen lehúzható – a fordító), kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. A darabolt gyümölcshöz hozzáadunk 500 g porcukrot, egy tasak citromsavat, jól összekeverjük, és egy nagy edényben felforraljuk. 5 percnyi főzés után tetszés szerint pépesítjük.

Egy serpenyőben olaj hozzáadása nélkül 50 g mandulalevelet enyhén megbarnítunk.
4 evőkanál Amarettót (fűszeres olasz mandulalikőr) és a mandulaleveleket hozzáadjuk a lekvárhoz és jól elkeverjük.
A lekvárt előmelegített lekváros üvegekbe töltjük és jól lezárjuk.

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)