Gyanták testi-lelki egészségünkért

Gyerekkorunkban nagy előszeretettel piszkáltuk le a meggyfák törzsén megjelenő gyantát, veszekedtünk is rajta, hogy ki ehesse meg. Vannak azonban olyan gyanták is, melyek sokkal értékesebbek. Különösen Észak-Afrikában, az Arab-félszigeten és Indiában nőnek olyan fák és bokrok, melyek gyantáit a történelem előtti idők óta használják illatszerek készítésére, sőt gyógyításra is.

Gyanták testi-lelki egészségünkértGyerekkorunkban nagy előszeretettel piszkáltuk le a meggyfák törzsén megjelenő gyantát, veszekedtünk is rajta, hogy ki ehesse meg. Vannak azonban olyan gyanták is, melyek sokkal értékesebbek. Különösen Észak-Afrikában, az Arab-félszigeten és Indiában nőnek olyan fák és bokrok, melyek gyantáit a történelem előtti idők óta használják illatszerek készítésére, sőt gyógyításra is.

A Három Király egyik ajándéka a kis Jézusnak tömjén és mirha volt, melynek értéke akkor az aranyéval vetekedett. Sába királynője is mirhát vitt ajándékba Salamon királynak. A mirhát már az ősi egyiptomiak is széles körben használták, parfümöt készítettek belőle, füstölőként használták, a múmiák balzsamozásában is szerepet játszott. Az ókori kozmetikusok ránctalanításra és bőrfehérítésére is használták. A híres klasszikus arab orvosok, mint Ibn Elsina, Ibn Elbetar, El-Razi és a modernkori közel-keleti és indiai természetgyógyászok a száj és a torok betegségeinek a gyógyítására oldatát öblögető szerként javasolják, például az ínygyulladás, torokgyulladás, hangszalaggyulladás, szájsebek kezelésére.

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatása a sebgyógyulásban játszik jelentős szerepet. Ha az égési sebeket, operációs hegeket vagy más sebeket mirhás oldattal kezeljük, vagy mirha port szórunk a sebbe, akár háromszor is hamarabb gyógyulhat.

Gargarizáláshoz egy borsónyi mirhát oldjunk fel 1,5 dl meleg vízben. Ezt az oldatot használhatjuk sebkezeléshez is. Belsőleg por formában javasolják bevenni, főként szélhajtó hatását emelik ki, de javasolják nőknek, szülés után a méh tisztítására, menstruációs problémák rendezésére, görcsoldásra. A mirhából készült illóolajat csak külsőleg használjuk, terhes nőknek pedig egyáltalán nem javasolt a mirha használata!

A fenyőtömjén sem csak ördögűzésre jó. Aromaterapeuták szerint az egyik legfontosabb immunrendszer erősítő illat. Két szinten dolgozik, először is közvetlenül erősíti az immunrendszert, másrészt lelkileg is hat, jókedvre derít, megnyugtat, ami szintén jótékonyan befolyásolja az immunrendszer működését. Több kutatás is bizonyítja, hogy a szén-dioxiddal kivont tömjénolajnak daganatellenes hatása is van, ami kifejezetten a rákos sejteket veszi célba, az egészségesekre nincs hatással. A tömjén olajban lévő „boswellic” savaknak erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, ezért gyakran találjuk az ízületi problémák gyógyítására szóló krémek összetevői között.

Belső fogyasztásra csak tiszta, átlátszó, világos színű gyantát használjunk. A közel-keleti hölgyek ősidők óta rágógumiként fogyasztják – rágása kellemes leheletet biztosít, elősegíti az emésztést és a bőrt is szebbé teszi.

A tömjén füstje távol tartja a szúnyogokat, így segíthet a szúnyogok által terjesztett betegségek megelőzésében. A templomokban sem véletlenül füstöltek tömjénnel, egyrészt a tömjén pszichoaktív drog, mely elősegíti a meditatív állapot kialakulását, másrészről pedig elpusztítja a levegőben lévő kórokozókat, így megelőzheti a templomot látogató tömegekben a különböző fertőzések elterjedését.

A nálunk kevéssé ismert aszatgyanta (asafoetida, hing, aszandkórógyanta, pálcakórógyanta, aszafetida, ördöggyökér) az óriás ánizskapor (Ferula asafoetida) gyantás, beszáradt tejnedve, az indiai konyha ismert fűszere. Ázsiai és bioboltokban kapható. Termesztési területe: Dél-Ázsia, de honos Afganisztán és Irak területén is. Forgalomba por alakban kerül, fanyar, kesernyés és csípős íze, valamint igen erős, átható, fokhagymajellegű illata van, de nem jelent gondot azoknak, akik érzékenyek a fokhagymára. Általában kis mennyiségben használják, kapható aszatgyantás fűszersó formájában is.

Gyógyhatású szerként is ismert: segíti az emésztést, a felfúvódás ellenszere, de légcsőhurutra és női bajokra is javallott. A szamárköhögés hatásos ellenszereként is alkalmazzák, valamint gyulladáscsökkentő vírus ellenes hatása is ismert. A tajvani Kaohsiung orvostudományi Egyetem kutatócsoportja ígéretes szernek tartja az új influenza (H1N1) elleni harcban. Már 1918-bvan a spanyolnátha járvány idején is sikerrel alkalmazták az aszatgyantát.

Vérnyomáscsökkentő, vérhígító hatása is ismert. A cukorbetegnek is ajánlják, libidó és potencianövelő szerként is használják, de csak rövid ideig tanácsos fogyasztani és mindig orvos / természetgyógyász felügyelete mellett. Gyermekek és szoptatós anyák ne fogyasszák! Epilepsziás és hisztériás betegek nyugtatására, epilepsziás rohamok megelőzésére és gyermekek különböző pszichés problémáinak a kezelésére szintén használják. A mitológia szerint füstje állítólag elűzi a démonokat, az ártó szellemeket és a negatív energiákat.

A Közel-Kelet egyik ismert fűszere a masztik, az időszámításunk szerinti első században élt híres orvos és filozófus Dioscorides is írt emésztés serkentő hatásáról a De Materia Medica című művében. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet. A masztikolaj antibakteriális és gombaölő hatása miatt gyakori alkotó eleme a különböző bőrbetegségeket kezelő kenőcsöknek és krémeknek. Kutatások azt is bizonyították, hogy a masztik több mint 40 százalékkal csökkentheti a fogakon lévő plakkok mennyiségét. Hosszabb távon fogyasztva hatásos a helicobakter pylori ellen, ezáltal elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.

Az Afrikából származó gumi arabikum egy akácfajta gyantája. Nagy mennyiségű vízben oldódó rost anyagot tartalmaz. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatása miatt egyben fájdalom csillapítóként is használták. A híres arab orvosok számos betegség kezelésekor nyúltak a gumi arabikumhoz, többek között az ínybetegségek és a veseelégtelenség esetén is. Még napjainkban is széles körben használt a Közel-Keleten vesebetegségek gyógyítására és vesekő elhajtására. A gyógyszergyárak is használják, mint gyulladáscsökkentő alapanyagot, sőt íztelen, szagtalan állaga miatt az élelmiszeriparban is széles körben használt térfogatnövelő és emulgeáló szer.

A fák és bokrok könnyei ajándékok az emberiség számára. Illatosítják otthonainkat és templomainkat, ízesítik ételeinket, gyógyítják testünket és lelkünket. Használjuk hát bátran őket!

Nyári Zsuzsa

(Forrás: Gyógyulás útjai)