Az elhízás és az akne kapcsolata

Egy új kutatás szerint talán igaz a népi bölcsesség, mely szerint a pizza, a csokoládé és az ezekhez hasonló ételek pattanásokat okoznak, hiába tagadta az összefüggést a bőrgyógyászok többsége. Az ősidők óta jelenlévő bőrpanasz és az étrend összefüggése azonban új távlatokat nyithat a kezelésben. A kutatók egyenesen azt állítják, hogy a bőrgyógyászoknak pácienseik kezelésekor szűrniük kellene a rendellenességet.

A Cutis szaklapban megjelent metaelemzésben Nanette B. Silverberg és Whitney B. Veith az étrend és az akne közötti összefüggésről készült szakirodalmat vizsgálták át, és eredményeik azt mutatták, hogy ugyanazok az étrendi tényezők, amelyek az inzulin-rezisztenciát kialakíthatják, az akne kifejlődését is elősegíthetik.

Inzulin-rezisztencia akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elég hatékonyan feldolgozni az inzulint, ezért a vércukor és a zsír szintje megemelkedik. Ez az állapot nemcsak a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kockázatát növeli meg, hanem szoros összefüggésben áll az elhízással és a magas glikémiás indexű ételek fogyasztásával.

Silverberg elismeri ugyanakkor, hogy az aknét és az elhízást összekötő kutatások vegyesek, a terület szakértői nem értenek egyet abban, pontosan mi is kapcsolja össze az akne, az elhízás és az inzulin bonyolult hálózatát. Az viszont már egyértelműbb, hogy az étrend megváltoztatása mindegyik esetben segít. A magas glikémiás indexű ételekben gazdag étrend (ami elhízáshoz is vezethet) az aknét és az inzulin-rezisztenciát egyaránt kiválthatja.

Természetesen nem minden elhízott ember hajlamos aknerohamokra, a glikémiás terhelés csökkentése és a testsúly kordában tartása azonban a közismert egészségügyi előnyökön túl a pattanások visszaszorításában is segíthet.

(Forrás: Medipress)