Pomelo, az óriáscitrus

A kivi, ananász, citrom, narancs, papaya mellett néhány év óta a pomelóval gazdagodott az egzotikus gyümölcsök sora. A pomelo a grapefruit és a narancs keresztezéséből származik, amelyet 1970-ben termesztettek először Izraelben. Az óriási, fanyar gyümölcs sok vitamint, de csak kevés kalóriát tartalmaz. Fogyasztásakor – miként a grépfrút – kölcsönhatásba léphet némely gyógyszerrel, ezért legyünk óvatosak!

Egészséges és kalóriaszegény

A pomelót a szupermarketben arról könnyű felismerni, hogy óriási, és többnyire hálóba csomagolják. Az egzotikus gyümölcsnek kissé körte alakja van, súlya 0,5 kg-tól több kg-ig terjedhet, átmérője akár 25 cm is lehet. Héja lehet világossárga, de akár zöld is. Októberben, amikor a szezon kezdődik, rózsaszínű gyümölcsei is lehetnek.Gyógyszerrel együtt óvatosan!

Evés előtt el kell távolítani vastag, szivacsos héját, a gyümölcs fehér bőrével együtt. (Úgy járjunk el, mint a narancsnál.) Ha a pomelo érett, a gyümölcs húsa édeskés, egyébként enyhén savanykás. Édességétől függően 100 gramm gyümölcsben 25-50 kalória van. Tápértéke mellett igen magas a C-vitamin tartalma: 100 gramm mintegy 41 mg van. Gazdag káliumban, magnéziumban és foszfátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz limonint, ami fokozza a béltevékenységet. Csak a hámozott pomelo fogyasztható nyersen: alkalmas gyümölcssalátákhoz vagy a reggeli müzlihez. Feldolgozható a leve is.

Vigyázat, ha vérnyomáscsökkentőt szed!

A grapefruithoz hasonlóan a pomelo is kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Sok ember nem tudja, hogy a pomelo fogyasztásának nem kívánt következményei is lehetnek. A pomelóban lévő naringenin vérnyomáscsökkentő hatású. Kissé emelkedett vérnyomás esetén a pomelo fogyasztása tehát pozitív hatású. Éppen ézért vérnyomáscsökkentő szerek szedésen esetén jelentős problémákat okozhat, mivel a kívántnál alacsonyabb vérnyomáscsökkenés következhet be.

A naringin bomlástermékei bizonyos enzimeket blokkolnak a májban, ezért bizonyos gyógyszerek a szokásosnál lassabban szívódnak fel. Aki tehát pomelót fogyaszt, célszerű, ha orvosával tisztázza annak esetleges mellékhatásait.

(Németből fordította: Koncz László)