Gyomorpacemakerrel az elhízás ellen

Egy új fejlesztés, az úgynevezett beültetett gyomor pacemaker segítségével a kórosan elhízott páciensek agyában jóllakottság érzését lehet kelteni. Az új módszer alkalmazásával gyomorszűkítő műtét nélkül lehet átszoktatni az elhízott embereket a normál adag ételek fogyasztására. Az Abiliti névre keresztelt, hitelkártya méretű implantátum érzékeli, amikor a páciens ételt vesz magához, és ezzel egyidejűleg az elfogyasztott étel mennyiségétől függetlenül egy olyan üzenetet küld az agyba, amitől kialakul jóllakottság érzése.

Gyomorpacemakerrel az elhízás ellenA kulcslyuk-sebészet útján bejuttatott eszköz alternatívát jelenthet a gyomor bypass műtétnek, mely során a páciens gyomrát kisebbre szűkítik. Elsősorban olyan kórosan elhízott embereken alkalmaznák az újonnan kifejlesztett eljárást, akiknek a testtömeg indexe (BMI) meghaladja a 30-at. A kísérleti tesztelést végző kutatók elmondása szerint a 10 000 dolláros eszköz még csak néhány magánkórházban hozzáférhető, de a közeljövőben akár majd az enyhe mértékben elhízott emberek is igénybe vehetik az eszközt, akik szeretnék megelőzni a további hízást.

Az amerikai IntraPace által gyártott Abiliti egy vezetéken keresztül kapcsolódik az ételérzékelőhöz, és egy elektródához. Mikor valaki ezzel a beültetett eszközzel enni kezd, a szenzorok jelet küldenek az implantátumba, amely finom elektromos pulzusokat juttat az elektródába, és stimulálni kezdi a közelben lévő bolygóideget (vagust). Mindez olyan hormonális változásokat idéz elő, melynek hatására az agy azt hiszi, hogy a gyomor tele van. Az európai kísérletek során a vizsgált személyek körülbelül 45 százalékkal kevesebb étel fogyasztottak.

„Az Abilti egy rendkívül egyszerű implantátum, mely szükség esetén bármikor kikapcsolható. Az eszközt akár úgy is be lehet programozni, hogy a főétkezések alatt ki legyen kapcsolva, viszont az étkezések között bekapcsolt állapotban képes teljesen meggátolni a nassolás iránti vágyat” – mondta Dr. Ian Camblell, a brit Weight Concern súlycsökkentő intézet munkatársa.