Biofeedback a bepisilés ellen

A legújabb kutatások szerint a medenceizmok ellazításán alapuló bio-visszacsatolás (biofeedback) módszer segíthet a gyakran bevizelő, valamint a húgyúti fertőzésekkel és székrekedéssel küzdő gyerekeknek. Ezek a tünetek minden tízedik gyereknél jelentkeznek, leggyakrabban étrendi okok és rossz beidegződések (vizelet visszatartás) miatt. Az animált bio-visszacsatolás technika lényege, hogy a gyerekek számítógépes játékok segítségével tanulják meg megfeszíteni és elernyeszteni medencetáji izmaikat, amelyekben delfin- és majomfigurákat irányíthatnak.

Biofeedback a bepisilés ellenA játék segítségével a gyerekek az orvosi rendelőn kívül is képesek lesznek kontrollálni a hólyagjukat. „Ha pisilnünk kell, ellazulunk és kiengedjük a vizeletet. Ezek a gyerekek azonban ürítés közben megfeszítik az izmaikat” – nyilatkozta Dr. Steve Hodges, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ gyermek-urológusa. „Egy gyereknek nem lehet elmagyarázni, hogyan lazítsa el a medencefenekét. A bio-visszacsatolás és a gyógyszeres kezelés alternatívaként szolgálhat azoknak a gyerekeknek, akik az étrendi változtatásoktól és a részletes fürdőszobai beosztások követésétől sem lesznek jobban.”

A mostani kutatások során Dr. Abdol-Mohammad Kajbafzadeg (Teheráni Egészségtudományi Egyetem, Irán) és kollegái 80, két csoportra osztott hólyagproblémákkal küzdő gyereket vizsgáltak meg. Az egyik csoport tagjai egy 12 alkalmas bio-visszacsatolás tanfolyamon vettek részt, a másik csoportban pedig csak étrendi és viselkedésbeli változtatásokat eszközöltek. A gyerekek átlagosan 8-9 évesek voltak és több mint háromnegyedük kislány volt.

A tünetek mindkét csoport tagjainál enyhültek, de az animált bio-visszacsatolás csoportban sokkal nagyobb javulást tudtak elérni. Hat hónappal a kezelés után az ágyba vizelő gyerekek aránya a bio-visszacsatolás csoportban 28 százalékról 8 százalékra csökkent, a konzervatív terápiás csoportban pedig 23-ról 13 százalékra. A székrekedéses tünetek 63-ról 20 százalékra csökkentek a bio-visszacsatolás csoportban és 50-ről 30 százalékra a másik csoport tagjainál. A medencetáji izmok aktivitása jelentősen csak a bio-visszacsatolás csoportban lévő gyerekeknél nőtt meg.

Végső megoldásként a medenceizmok ellazítását segítő, úgy nevezett alfa-blokkoló gyógyszereket is felírhat a kezelőorvos, „ezek azonban nem tökéletesek” – mondta Dr. Hodges.

Dr. William Whitehead (Észak-Karolina Egyetem) – aki korábban felnőtteken vizsgálta a bio-visszacsatolás hatásait – szerint az animált bio-visszacsatolás gyermekek és kamaszok esetében rendkívül hatásos kezelési módszer lehet. „A mostani vizsgálatok alapján egyértelműen látszik, hogy az animált bio-visszacsatolás megtanulhatóvá teszi a medencetáji izmok működtetését a gyerekek számára is. A gyerekek kevésbé tudnak összpontosítani és kevésbé motiváltabbak, mint a felnőttek, de az animált módszer áthidalhatja ezeket a nehézségeket” – magyarázta Dr. Whitehead.

Egy átlagos animált bio-visszacsatolás kezelés ára 100 dollár (22 ezer forint) körül kezdődik és nem minden egészségügyi biztosítás nyújt rá fedezetet.