Serkentik a sebgyógyulást az új bioaktív peptidek

A kutatók bioaktív peptidek kombinálása révén sikeresen serkentették a sebgyógyulást. A PLoS ONE legutóbbi számában közzétett in vitro és in vivo kísérletek azt mutatták, hogy két peptid kombinálása elősegíti a vérerek növekedését és a szövetek regenerálódását. A peptidek további fejlesztésével új kezeléseket lehet majd létrehozni a krónikus és akut sebek ellátásában.

Serkentik a sebgyógyulást az új bioaktív peptidekAz újonnan kifejlesztett UN3 peptid preklinikai tesztelésével a kutatók azt próbálták kideríteni, hogyan serkenti a sebgyógyulást a perifériás érbetegekben és a szabályozatlan cukorbetegségben szenvedő betegekben. A peptid az érfalfejlődés 50 százalékos, az érnövekedés 250 százalékos, és a sejtmigráció 300 százalékos növekedését váltotta ki.

A tanulmány vezető szerzője, Tatiana Demidova-Rice, a Sackler School of Graduate Biomedical Sciences kutatója arról számolt be, hogy kettős vak in vivo kísérletekben a sebgyógyító UN3 peptidet egy korábbi kutatásból származó comb1 peptiddel kombinálták. Az eredmények alapján a két peptid az összes kontrollnál jobban teljesített.

Kutatásban szintén részt vevő Ira Herman szerint annak megerősítése, hogy ez a két peptid kombinálva serkenti a humán sebgyógyulást újabb lépéssel közelebb viszi kutatásukat a klinikai alkalmazáshoz. A kutatók azt remélik, hogy hamarosan képesek lesznek teljesen átalakítani a sebellátást a polgári és a harctéri környezetben egyaránt. A kutatás következő lépéseként klinikai vizsgálatokban kell tesztelni a peptideket.