Házi gyógymódok fülfájás ellen

A fülfájás mögött a legtöbb esetben valamilyen bakteriális fertőzés áll. Fájhat a fülünk, ha huzatot kapunk, ha a strandon belemegy a víz – számtalan oka lehet, de nagyon fontos, hogy tartós fájdalom esetén mindenképpen járjunk utána az oknak és kezeljük minél előbb, nehogy komolyabb szövődmények lépjenek fel.

Ha csak egy egyszerűbb gyulladásról van szó, akkor a krémek és cseppek minden esetben jó megoldásnak bizonyulnak. Ha azonban már a hallójáratban van a gond, előfordulhat, hogy orvosi segítségre is szükség lesz – ki kell tisztítani a járatot. Középfülgyulladás esetén a krémek és cseppek nem sokat érnek, ilyenkor általában antibiotikumos kezelésre szorulunk.Óvatosan nyúljunk bele

Otthoni gyógymódok

Ha nem szeretnénk rögtön az orvoshoz rohanni fülfájásunkkal, akkor kezeljük otthoni gyógymódokkal. Fontos azonban tudni, hogy csak akkor kezeljük a fájdalmunkat saját magunk, ha nem komolyabb gyulladásról vagy sérülésről van szó.

  • Daraboljunk fel egy hagymát, tegyük egy konyharuhába, majd jó alaposan lapítsuk szét egészen addig, míg a hagyma levet nem ereszt. Így tegyük az egészet a fájós fülre. Ha a hagyma szagát sem bírjuk, akkor helyettesítsük meleg, apró darabokra vágott krumplival.
  • Aprítsunk fel petrezselymet, tegyük konyharuhába, majd helyezzük ezt is a fájó fülre. Hagyjuk a petrezselymet egy fél óráig a fülünkön.
  • Keverjünk össze egy kevés mustárlisztet langyos vízzel, és a krémet tegyük egy konyharuhára. Helyezzük ezt 15 percre a fülünkre! Fontos, hogy ezt naponta csak tegyük, és ha úgy érezzük, hogy a meleg krém égeti a bőrünket, vegyük le róla azonnal!

Hogyan előzzük meg?

 A legjobb, ha megpróbálunk mindent bevetni, hogy megelőzzük a fülfájást. Fontos, hogy ne dugjunk a fülünkbe papír zsebkendőt vagy vattadarabot, mert nem biztos, hogy ki tudjuk rendesen szedni onnan. Ne használjunk minden nap fültisztító pálcát, mert azzal csak még jobban betoljuk a fülzsírt a fülünkbe, amitől szintén könnyen gyulladás léphet fel.

Ha gyakran járunk úszni és nyáron is sokszor vagyunk strandon, akkor használjunk füldugót, hogy védjük a fülüket. Az uszodai vízben lévő baktériumok ugyanis gyorsan bajt tudnak okozni. Fontos, hogy a füldugót cseréljük gyakran, és ne dugjuk túl mélyre.

(Németből fordította: Sophie)