Hol tenyészik a szuperbaktérium?

Egy friss kutatás szerint nagyobb a valószínűsége a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzésnek azokban az emberekben, akiknek otthonában olyan gyermekek élnek, akik Staphylococcus aureus okozta bőr- és lágyszövet fertőzésben szenvednek. A methicillin-rezisztens S. aureus egy olyan fertőző, antibiotikumnak ellenálló baktérium törzs, amely nehezen kezelhető fertőzéseket okoz emberekben.

Hol tenyészik a szuperbaktérium?Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine júniusi számában megjelent kutatásban a St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem kutatói Dr. Stephanie Fritz vezetésével 183 S. aureus okozta bőr- és szövetfertőzésben szenvedő gyermeket vizsgáltak több mint 600 otthoni kapcsolatukkal együtt. Ez utóbbi azokat a személyeket jelenti, akik hetente idejük több mint felét a gyermek otthonában töltik. Ezeknek az embereknek több mint fele hordozta a Staphylococcus aureus baktériumot, 21 százalékuk pedig MRSA-val volt fertőzött, míg az általános népességben az MRSA fertőzöttség aránya 0,8-1,5 százalék.

A 183 beteg közül 61 százalék MRSA-val, 30 százalék pedig methicillin-érzékeny S. aureus (MSSA) baktériummal fertőződött, 9 százalék pedig mindkettővel. Otthoni kapcsolataik közül 53 százalék volt fertőzött S. aureus baktériummal. A fertőzöttek 36 százalékában MRSA-t, 60 százalékában MSSA-t, 4 százalékában pedig mindkettőt kimutatták.

Az otthoni kapcsolatok közül a legnagyobb valószínűséggel a szülőkben alakult ki MRSA-fertőzés. Az eredményekből az is kiderült, hogy az ágyéki területen jelentős mértékű MRSA kolonizáció figyelhető meg. A háztartásokban a közösen használt tárgyak és felületek a baktérium átvitelének fő forrásai, és amennyiben nem mutatják ki az összes családtagban a baktériumfertőzést, állandó kolonizáció és a fertőzés kiújulása figyelhető meg.