Miért együnk bio ételeket?

A bio ételek egyre kelendőbbek – de vajon csak múló divathóbortról van szó, vagy valóban nyomós indokok állnak a mögött a tény mögött, hogy egyre többen vásárolják ezeket a termékeket? Miért érdemes odafigyelnünk, és kissé talán többet is fizetnünk azért, hogy vegyszermentes, valóban bio termékeket vásároljunk?

Intenzív ízhatás

Azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítanak elő, semmiféle vegyszert nem kapnak – így ízfokozók helyett csak a saját ízlelésünkre támaszkodhatunk. Meg fogunk lepődni, ha megkóstolunk egy bio gyümölcsöt vagy zöldséget, mennyivel intenzívebb íze van a többi, kezelt ételhez képest. Ennek elsősorban az alacsonyabb víztartalom az oka és az, hogy nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.Vegyszermentesen, nem ketrecben

Felelős állattartás

A biogazdálkodásban az állattartásra is nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint egy nagyüzemi vagy hagyományos állatfarmon. Itt nem fordulhat elő, hogy egy istálló tömve legyen, nagyon ügyelnek arra, hogy az állatoknak elegendő helyük legyen, a szabadban és az istállóban egyaránt. Amikor az időjárás engedi, az állatok a szabadban vannak, az istállóban nagyon sok a természetes fény, a baromfikat tilos ketrecben tartani, és génmódosított takarmányt sem kaphatnak az állatok. Az ökogazdaságokban az állatok biotáplálékot kapnak, bio legelőn legelnek és betegség esetén gyógyszeres kezelés helyett homeopátiás szerekkel gyógyulnak.

Kevesebb vegyszer

A hagyományos úton előállított élelmiszerek körülbelül négyszáz fajta adalékanyagot tartalmaznak – ezzel szemben az öko élelmiszerekben ennek csupán csak tíz százaléka található meg. Ennek az az oka, hogy a bio termékek nem kapnak vegyszeres kezelést, a kártevők ellen is inkább természetes ellenséggel védekeznek. A biogazdálkodásban a növényvédő szerek használata tilos, és a talajt is csak olyan állatok trágyájával lehet gazdagítani, amelyek szintén vegyszermentes takarmányon élnek.

Klímavédelem

A bio ételekkel nemcsak az egészségünkért tehetünk, hanem bizony a környezetünkért is. Ezeknek a termékeknek az előállítása során ugyanis kevesebb káros anyag szabadul fel, ezáltal kevésbé sérül az üvegházhatás is.

(Németből fordította: Sophie)