Természetes antioxidáns védhet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben

A Minnesotai Egyetem munkatársai felfedeztek egy enzimet, melynek magas szintje a HDL-koleszterin alacsony szintje mellett is nagymértékben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A glutation peroxidáz egy természetes antioxidáns hatású enzim, mely védi a szervezetet az oxidáció okozta károsodástól, és elősegíti a regenerálódást.

Természetes antioxidáns védhet a szív- és érrendszeri betegségekkel szembenA kutatók szerint az enzim magas szintje nem jelent különbséget, amennyiben megfelelő a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) aránya. Mindazonáltal, a PLoS One oldalain megjelent vizsgálat szerint a jelentős előny jelentkezik, amennyiben a HDL-koleszterin szintje alacsony. A módszer segíthet meghatározni azon betegcsoportot, ahol igen magas a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata: azon betegek, akikben mind a HDL, mind a glutation peroxidáz szintje alacsony.

Dr. Jordan L. Holtzman és munkatársainak vizsgálata szerint az alacsony HDL melletti magas glutation peroxidáz hatodára csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. Ez megerősíti azon feltételezést, miszerint a természetes antioxidánsok aktivitása jót tesz a szív állapotának. Becslések szerint az alacsony HDL és alacsony glutation peroxidáz kombinációja az Egyesült Államokban 50 millió embert érint. A munkacsoport tervezi e két paraméter mérésében alkalmazható gyorsteszt fejlesztését.

A tanulmány során 130 résztvevő vérmintáit elemezték ki, akik szív- és érrendszeri betegségek (például szívinfarktus, stroke) következtében hunytak el. Az utánkövetés 5-12 éves periódust ölelt fel. Az eredményeket 240 kontroll minta felhasználásával erősítették meg.