Egészségesebbek lettek a New York-iak a transzzsír tilalom óta

A 2008-as transzzsír tilalom óta valóban egészségesebbek a New York-i lakosok – derült ki a legújabb felmérésekből. A transzzsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült szilárd zsírok, ilyenek például a margarinok. Az egyébként élettanilag hasznos olajokból készült termékek a kémiailag módosított adalék hozzáadása miatt növelik a káros koleszterin szintjét és megemelik a szívkoszorúér-betegségek esélyét is.

Egészségesebbek lettek a New York-iak a transzzsír tilalom ótaHogy csökkentsék a transzzsírok okozta betegségeket, 2009-től a tudósok javaslatára a New York Városi Egészségügyi és Mentálhigiéniai Hivatala bevezette a transzzsír tilalmat, ami jelentősen korlátozta a nem lezárt csomagolásban kapható transzzsírok tartalmát. Ma már maximum 0,5 gramm ilyen káros zsírt tartalmazhat egy adag étel. A rendelkezés miatt főként az éttermek tiltakoztak, de pékségek és számos bolt is érintett volt az ügyben.

Mára azonban a legújabb felmérésekből kiderült, hogy az intézkedés hatására valóban javult a városlakók egészsége. Napi 40, transzzsírból származó kalória ugyanis már megnöveli a szívbetegség kialakulásának a veszélyét, a tilalom óta azonban egy átlagos ebéd 21 kalóriányi transzzsírnak megfelelő mennyiséggel csökkent, ami elegendő a betegség megelőzéséhez.

A korlátozás a legjobban a hamburgerláncok és a mexikói éttermek transzzsír-vásárlásának visszaesésében mutatkozott meg, miután főként ezek az éttermek használtak eddig nagyobb mennyiségű káros zsírt.

A szakértők szerint a rendelkezés főként azokra lehetett kedvező hatással, akik készételeket vásárolnak és gyorsétteremekbe járnak, míg azoknál, akik többnyire maguk főznek, a hatás kevésbé jelentős. A kutatók azonban úgy vélik, még mindig sok olyan csomagolt termék kapható, amely tele van transzzsírokkal, ilyenek például a fagyasztott pizzák, jégkrémek, kekszek piték és a többi.

A tanulmány az Annals of Internal Medicine oldalain jelent meg.