A gyorsételek és a depresszió

Hogyan függ össze a gyorsételek fogyasztása és a depresszió nagyobb kockázata? Egyes kutatók szerint kimutatható a kereskedelmi forgalomban kapható sült tészták (muffin, croissant, fánk stb.) és gyorsételek (hamburger, hotdog és pizza), valamint a depresszió közti kapcsolat. Sőt, az is fontos tényező, ki milyen gyakran fogyaszt ilyen ételeket.

A Las Palmas de Gran Canaria egyeteme és a granadai egyetem kutatóinak közös vizsgálata szerint a gyorsételek fogyasztóit összehasonlítva azokkal, akik nem, vagy csak ritkán esznek ilyesmit, az első csoportnál 51%-kal nagyobb a depresszió kialakulásának valószínűsége. Ráadásul mennyiségtől függő kapcsolatot is megfigyeltek, azaz „minél több gyorsételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a depresszió kockázata” – magyarázta Almudena Sánchez-Villegas, a kutatás vezetője.Gyorséttermi "finomság"

A kutatás kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik a legtöbb gyorsételt és bolti süteményt ették, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek egyedülállóak, kevésbé aktívak és rendelkeznek rossz étkezési szokásokkal, ami azt jelenti, hogy kevesebb gyümölcsöt, diófélét, halat, zöldséget és olívaolajat fogyasztanak. A dohányzás és a heti 45-nél több munkával eltöltött óra szintén gyakori jellemzője ennek a csoportnak.

A bolti sütemények fogyasztására vonatkozóan az eredmények ugyanilyen meggyőzőek. „Már kis mennyiségek fogyasztása is jelentősen növeli a depresszió kialakulásának esélyét” – mutattak rá a kanári-szigeteki kutatók.

A kutatást 8 964 olyan résztvevő bevonásával végezték, akiknél még soha nem diagnosztizáltak depressziót, és akik még nem szedtek antidepresszánst. Átlagosan 6 hónapon át figyelték őket, s ez idő alatt 493 személynél diagnosztizálták a depressziót, illetve ennyien kezdtek el antidepresszánst szedni.

Ez az új adat alátámasztja a 2011-es hasonló témájú SUN projekt eredményeit, melyek a PLoS One szakfolyóiratban jelentek meg. A projekt 657 új depressziós esetet jegyzett fel, 12 059, több mint hat hónapon át megfigyelt alany esetében. A gyorsételekhez köthetően 42%-os növekedést mutattak ki, ami alacsonyabb a jelen kutatásban megállapítottnál.

Sánchez-Villegas megállapította, hogy „bár még további kutatásokra van szükség, az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztását szabályozni kellene, mivel mind a testi (elhízás, szív- és érrendszeri betegségek), mind a szellemi egészségre hatással vannak”.

A depresszió világszerte 121 millió embert érint. Emiatt a téma valóban globális fontosságú, a kis és közepes jövedelmű országokban különösen az.

Mindazonáltal csak keveset tudunk az étrend szerepéről a depresszió jellegű betegségek kialakulásában. Korábbi kutatások azt sugallják, hogy bizonyos táplálékoknak megelőző szerepük van. Ide tartoznak a B-vitaminok, az omega-3 zsírsavak és az olívaolaj. Az egészséges, például a mediterrán területeken kialakult étrendet is párhuzamba állítják a depresszió kialakulásának kisebb kockázatával.

A kutatást a Public Health Nutrition című szakfolyóiratban publikálták.

(Forrás: sciencedaily.com, angolból fordította: Harrach Orsolya)