Érdemes ledobniuk a felesleges kilókat a gyermekre vágyó férfiaknak

Az elhízás teherbeesésre gyakorolt hatását vizsgáló Melbourne-i kutatók arra hívják fel a férfiak figyelmét, hogy a nemzés előtt a magzati fejlődés elősegítése érdekében érjék el „versenysúlyukat”. A Melbourne-i Egyetem reproduktív gyógyászati szakértői kimutatták, hogy az apai elhízás károsan befolyásolja a hímivarsejteket, ami kisebb magzatot eredményez, csökkenti a terhesség sikerét és a méhlepény fejlődését.

Érdemes ledobniuk a felesleges kilókat a gyermekre vágyó férfiaknakAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ausztrál férfiak 75 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A melbourne-i kutatók éppen ezért a szokásostól eltérően nem a túlsúlyos édesanyákra, hanem az édesapákra összpontosították vizsgálatukat, melynek eredményeit az Ausztrál Endokrinológiai Társaság és a Reproduktív Biológiai Társaság augusztus 26 és 29 között megrendezett éves konferenciáján tesznek közzé.

A kutatást vezető David Gardner professzor elmondta, hogy a termékeny életkorú férfiak körében az elmúlt három évtizedben csaknem megháromszorozódott az elhízás aránya. „Sok férfi nem érti, milyen szerepet játszik, de egészségesnek kell lenniük a nemzés előtt. A spermiumoknak a legjobb formájukban kell lenniük az élet nagy kalandjához, hiszen az élet létrehozása a legnagyobb dolog, amit csak tehetünk” – nyilatkozta a professzor.

A kísérlet során mesterséges megtermékenyítéssel vizsgálták, milyen hatást gyakorol az apa túlsúlya az embrió beültetésére az anyaméhbe, továbbá a magzat fejlődésére. Natalie Binder kutató normális testsúlyú és elhízott egerekből hozott létre embriókat. Kiderült, hogy az elhízott apáktól származó magzatok fejlődése késett. Az embrió beültetése az anyaméhbe és a magzati fejlődés aránya közel 15 százalékkal volt alacsonyabb az elhízott egyedek esetén. Ráadásul a túlsúlyos állatoktól származó embriók esetében a méhlepény súlya és fejlődése is elmaradt az egészségesekétől.

„Az eredmények arra utalnak, hogy az apa elhízása nem csak a magzat fejlődésére gyakorol negatív hatást, hanem az embrió megtapadásának sikerét is visszaveti” – foglalták össze a szakértők. „Éppen ezért minden túlsúlyos és elhízott férfinak azt javasoljuk, hogy gyermeknemzés előtt szabaduljanak meg a felesleges kilóiktól.”