Kevesebb hús – kevesebb betegség és emisszió

Ha kevesebb húst, különösen vörös húsokat ennénk, nem csak a szívbetegség, a cukorbetegség és a vastagbélrák kockázata csökkenne, hanem a szénlábnyomunk is – mondja a British Medical Journal cikkének írója. A krónikus betegségek előfordulása 3-12 százalékkal lenne kevesebb az Egyesült Királyságban, míg a szénlábnyom évente 28 millió tonnával csökkenne.

Az élelmiszerek és az italok előállítása az összes üvegházgáz kibocsátás harmadát teszi ki, aminek felét az állatállomány kibocsátása adja. Ha emellett még az importált, takarmányozásra szánt élelem mennyiségét is tekintetbe vesszük, az állatállomány üvegházgáz kibocsátásának jelentős csökkentése nélkül tarthatatlan lesz a brit kormányzat ígérete, miszerint 2050-re az Egyesült Királyság szénlábnyoma 80 százalékkal csökken.A britek túl sok húst esznek

Korábban publikált tudományos bizonyítékok mutatják, hogy a szívbetegségek kockázatát 42%-kal, a 2. típusú diabéteszét 19%-kal, a vastagbélrákét 18%-kal lehet csökkenteni minden 50 grammal, amivel csökkentjük a naponta elfogyasztott vörös és feldolgozott húsok mennyiségét.

A kutatók a 2000-2001. évi, a British National Diet and Nutrition Surveyt (nemzeti diéta és táplálkozási vizsgálatot) használták föl arra, hogy megbecsüljék a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának mennyiségét a lakosság körében, és 45 különböző élelmiszer kategóriára meghatározzák az átlagos üvegházgáz kibocsátást.

Megvizsgálták a lehetséges alternatívát: ha a felmérésben a vegetáriánus válaszadók – a férfi lakosság 4,7%-a és a női lakosság 12,3%-a – száma megduplázódna, és a fennmaradók egyötödnyire csökkentenék a vörös (és feldolgozott) hús fogyasztását, az igen jelentős lépés volna. Az üvegházgáz kibocsátás várhatóan 0,45 tonnával lenne kisebb személyenként és évente.

Talán nehéz az embereknek megérteni, miféle közvetlen hatása lehet rájuk a klímaváltozásnak, valószínűleg sokkal könnyebb belátniuk azt, milyen hatással van a húsevés az egészségükre – mondják a kutatók.

(Forrás: Független)