Fejfájás fájdalomcsillapítótól?

A fájdalomcsillapító, ha túl gyakran szedik, komoly fejfájást képes okozni. Az ilyen fejfájás tünetei nem különböznek más, komoly fejfájástól, legfeljebb abban, hogy ez megelőzhető lenne – mondják a kutatók, akik elsőként dolgoztak ki irányelveket a fejfájás kezelésére. Az Egyesült Királyságban milliónál is több ember teljesen elkerülhetné a komoly fejfájást, azt, amelyet a fájdalomcsillapítók okoznak.

Azt állítják, a doktorok, hogy sokan bekerülnek egy ördögi körbe, amikor túl sok fájdalomcsillapítót vesznek be, és ettől erősebb fájdalmaik lesznek. A fájdalomcsillapító okozta fejfájásnál – mint a fejfájásnál általában – az ember első reakciója az, hogy bekap egy fájdalomcsillapítót, amitől azután még rosszabbul lesz. Martin Underwood professzor (Warwick Medical School), aki a kutatást vezette, ezt mondja: „A beteg, akinek a fejfájása erősödik, még több fájdalomcsillapítót vesz be, a fejfájása még rosszabb lesz, egyre rosszabb és rosszabb.”Több gyógyszertől jobban fájhat

A lakosság 2-5 százalékánál a túl sok fájdalomcsillapító okoz fejfájást. Egy német tanulmány a fájdalomcsillapító „túlhasználatából” eredő fejfájást 2 százalékra teszi, míg az Egészségügyi Világszervezet inkább 5 százalék körül állapítja meg. Mindenesetre milliók fájdalmáról van szó. Manjit Matharu neurológus konzultáns (Nemzeti Neurológiai és Idegsebészeti Kórház) szerint valahol a 10 és a 15 nap között van a „túl sok fájdalomcsillapító” választóvonala, amikor már magát a fájdalomcsillapítót lehet okolni a fejfájásért.

Azok, akiknél családi vonás a feszültség, stressz okozta ún. tenziós fejfájás vagy a migrén, valószínűleg genetikusan érzékenyebbek a gyógyszerszedés miatti fejfájásra. Sőt, nemcsak a fejfájásra, hanem általában a fájdalomra szedett gyógyszerekre is.

Az angol orvosoknak készült új kezelési irányelv azt javasolja, hogy a beteg azonnal hagyjon föl az összes fájdalomcsillapító szedésével, még ha ez nagyjából egy hónapos „agóniával” is jár, mert ha kitart fájdalomcsillapítók nélkül, egy hónap után enyhülni fognak a tünetei.

A következő gyógyszerek túl gyakori szedése okozhat fejfájást:

  • Paracetamol, aszpirin és nem-szteroid gyulladásgátlók havonta 15 napig (vagy tovább) szedve,
  • Triptánok, opioidok, ergot-származékok, vagy ezek kombinációja, legalább 10 napon át szedve havonta.

(Forrás: Független)