Ólommérgezés állhat a fiatalkorú bűnözés mögött

Ólmot tartalmaznak a régi festékek (amelyeket régebben a gyermekjátékok festésre is használtak), tartalmazza a talaj, a régi vízvezetékcsövek, a víz, nemkülönben a levegő – az ólomtartalmú üzemanyag miatt –, de lehet ólom az ivóedényekben is. Nagy dózisban az ólom halálos, de triviális tüneteket is okozhat, például fejfájást vagy hasfájást. Gyermekeknél az ólom helyrehozhatatlan károsodáshoz vezet a szervekben, főként a vesében és az idegrendszerben, beleértve az agyat is.

Gyerekkorunk játéka mérgező?Az ólommérgezés forrásainak minél korábbi felfedezésével lehet csak megvédeni a gyerekeket, csakhogy általában nem szembetűnő, hogy ólommérgezésről van szó.

A magas ólomexpozíció hatása okozhat a gyermekeknél tanulási nehézségeket, magatartási problémákat, csökkentheti az intelligenciaszintjüket, visszamaradhatnak a növekedésben, ronthatja a hallásukat.

A louisianai Southern University jogásza, Summer Miller kimutatta, hogy az összes 1 és 2 év közötti gyermek 6%-ának és az afroamerikai gyerekek (1-5 éves kor között) 11%-ának a vérmintái elérik az ólommérgezés toxikus szintjét. Miller arra következtet, hogy a mérgező mennyiségű ólom hozzájárul a fiatalkorúak bűnelkövetéséhez.

Már igen kis mennyiségű ólom is mérgező. Az egyes kutatók között eltérések vannak az ólommérgezést jelentő szint meghatározásában. Van például olyan kutató, aki a 10 mikrogramm/deciliter koncentrációt elégségesnek tartja ahhoz, hogy ólommérgezést diagnosztizáljon. Más kutatások 45 mikrogramm/deciliterben állapítják meg a határt. Miller felhívja a figyelmet arra, hogy az oktatásnak kell megvédenie a fiatalokat az ólom romboló hatásától.

„Az ólommérgezés idővel egyre súlyosabbá válik, de a tünetei közönségesek: fejfájás és hasi fájdalom. A tünetek közönségessége miatt nem fedezik fel a mérgezést, erre való az ólomexpozíció forrásainak ismerete” – mondja.

A kutatás azt mutatja, hogy az ólomexpozíció és a bűnözés kapcsolódik egymáshoz: az alacsonyabb intelligenciaszinttel, az alacsony kommunikációs képességgel, magatartási problémákkal, mint amilyen például a vandalizmus és a kiszemelt áldozatok megfélemlítése. Egyes kutatások úgy találták, hogy a bűnöző fiatalkorúak csontjának nagyobb az ólomkoncentrációja, mint a nem bűnöző fiatalkorúaké.

A tanulmány az International Journal of Liability and Scientific Enquiry szakfolyóiratban jelent meg.

(Forrás: Független)