Vitaminbombák tél végén

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk télen is, nem elég rendszeresen mozogni vagy bekapkodni néha egy-egy C-vitamint. Figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra is! Nem is gondolnánk, mennyi értékes tápanyagot és vitamint juttathatunk szervezetünkbe, ha egy kicsit odafigyelünk arra, mit eszünk. Íme hét olyan étel, amely amellett, hogy finom, igazi vitaminbomba is!

Répa

Ha A-vitaminra van szüksége szervezetünknek, akkor a legjobb választás a sárgarépa: 100 gramm répa ugyanis fedezi egy felnőtt napi A-vitamin szükségletének felét. És hogy miért is fontos a szervezetnek ez a vitamin? Elsősorban a szürkületben való látást biztosítja – ez felel ugyanis a fény érzékeléséhez szükséges látóbíbor képződéséhez a szemünkben. A látás mellett a bőrfeszesítésben is nagy szerepet játszik az A-vitamin, a csontok és a fogak erősségét és a zavartalan növekedést biztosítja. Mivel az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, ezért az a legjobb, ha a sárgarépát egy kis zsiradékkal, mondjuk vajjal, olajjal vagy tejszínnel fogyasztjuk.
Csupa A-vitamin

Teljes kiőrlésű termékek

A legtöbb egészséges életmóddal és fogyókúrával foglalkozó fórumon azt halljuk, hogy a teljes kiőrlésű termékek sokkal egészségesebbek a fehér lisztből készített társaiknál – de miért? Elsősorban azért, mert a fehér liszt előállításánál a magoknak pont az a része vesz kárba, ami tele van vitaminnal. A teljes kiőrlésű termékek tele vannak B- és E-vitaminnal, segítik az emésztést és kevésbé hizlalnak.

Tipp: A búzacsírát nem csak a teljes kiőrlésű termékekkel tudjuk magunkhoz venni, fogyaszthatjuk magában is. Keverjünk egy teáskanálnyi búzacsírát a reggeli müzlinkbe.

Homoktövis

Ha azt hisszük, hogy a narancsnál és a citromnál nincs gazdagabb C-vitaminforrás, akkor tévedünk, a homoktövisben ugyanis tízszer több van, mint a citrusfélékben – ezzel pedig az egyik legvitamindúsabb gyümölcsök egyike. A C-vitamin mellett a homoktövis A-vitamintartalma is jelentős, de tartalmaz még B- és E-vitamint is.

Lazac

A lazac, éppúgy, mint az összes tengeri halfajta, elsősorban magas omega-3 zsírtartalma miatt jelentős, ami hozzájárul az agy egészséges működéséhez, jótékony hatással van a szívre, ízületekre és megakadályozza a daganatos betegségek kialakulását. A lazac kiváló fehérje-, ásványianyag-forrás, jelentős kálium-, vas-, szelén- és B12-vitamintartalma is.
Lazac

Brokkoli

A brokkoli nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, zsírtartalma pedig nagyon alacsony. Jelentős a kálium-, kalcium-, vas-, cink- és foszfortartalma, nyersen fogyasztva pedig az A-, C-, B1-, B2-, B6– és E-vitamintartalma. És ha ez még mind nem lenne elég, a legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy a brokkolinak nagy szerepe van a rákos betegségek kialakulásának megakadályozásában.

Földimogyoró

Bár a földimogyoró egy igazi kalóriabomba, kismértékben fogyasztva nagyon egészséges. A többi mogyorófajtához hasonlóan ez a finomság is gazdag kalciumban, A-, E-, C-vitaminban és rostokban. Akár már néhány szem földimogyoró is fedezheti a napi ajánlott E-vitamin szükséglet több mint 60 százalékát.

Tipp: Hogy ne nassoljunk túl sokat ebből a magas zsírtartalmú finomságból, adjunk a salátánkhoz néhány szemet – így az adagot is tudjuk kontrollálni, és az egészségünkért is tettünk.

Sajtok

A sajtok több tejtermékhez hasonlóan sok B12-vitamint tartalmaznak, amely elsősorban az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Már 100 gramm camembert sajt elfogyasztása is fedezi a felnőttek napi ajánlott B12-vitamin szükségletét.

(Németből fordította: Sophie)