Házi módszerek allergia ellen

Alig vártuk már, hogy a hideg téli napok után végre beköszöntsön a tavasz, majd a nyár, az allergiások azonban a kellemetlen tünetek miatt nem tudják élvezni a napsütéses napokat. Az állandó tüsszögés, orrfolyás, torokfájás és -kaparás, valamint a szemviszketés végigkíséri, napjaikat, elrontja az örömüket. Szerencsére a tünetek enyhítésében segítségünkre lehet néhány igen egyszerű házi módszer.

1. Ha szeretjük a tejtermékeket, akkor próbáljunk meg minden nap megenni egy pohár natúr joghurtot. Az ebben lévő baktériumok ugyanis segítenek felvenni a versenyt az allergia ellen folytatott küzdelemben.Segíthet a koriander leve

2. A tüsszögés és a köhögés enyhítésében segíthet a koriander. Minden nap igyunk meg egy nagy kanál korianderlevet. (Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.)

3. Ha az allergiás tünetek bőrkiütésekben is megmutatkoznak, a legjobb, ha gyógyfürdőt készítünk magunknak. 2 kg tengeri sót oldjunk fel egy kádnyi vízben, majd legalább fél órára üljünk bele. A legjobb, ha kiszállás után nem töröljük le testünkről a sót, hanem betakarjuk magunkat szorosan egy törülközőbe ,és így maradunk legalább1-2 órát.

4. Ha lehet, még több vitamint vegyünk magunkhoz, mint általában. A legfontosabb a C-vitamin pótlása: fogyasszunk sok gyümölcsöt, savanyú káposztát, paprikát, paradicsomot és grépfrútot.

5. Mossuk ki az orrunkat sós vízzel minden nap. 200 ml vízhez adjunk egy nagy kanál sót, jól keverjük el, majd szívjuk fel az orrunkkal. Ez a módszer nagyon hatásos a letapadt, leragadt váladékok feloldásában, a bedugult járatot ismét szabaddá teszi.

6. Gyulladt, kivörösödött szemre készítsünk kamillás borogatást, és naponta legalább kétszer-háromszor mossuk át ezzel a szemünket. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíti a szemduzzadást és vörösödést. A borogatás mellett nagyon fontos az is, hogy megálljuk és ne dörzsöljük a szemünket még akkor sem, ha nagyon viszket! Ha ugyanis folyamatosan belenyúlunk a szemünkbe, akaratlanul is belekenhetünk még bacilusokat, ezzel pedig fokozzuk a gyulladást.Próbáljuk távol tartani a polleneket

7. A fürdővízbe csepegtessünk néhány csepp eukaliptusz- és borsmentaolajat, majd az egészet alaposan keverjük össze. Az eukaliptusz nemcsak a légzés könnyítését teszi lehetővé, hanem az idegeket is megnyugtatja, valamint enyhíti a fejfájást.

8. Az allergiás tünetek kialakulásában nagy szerepet játszik a testünkben lévő hisztamin hormon, amelyet a csalán nagyszerűen semlegesít. Készíthetünk a növényből teát vagy használhatjuk oldatként, biztos, segíteni fog az allergiás tünetek enyhítésében.

Jó tanácsok:

  • Ha az allergiás tünetek minden erőfeszítésünk ellenére sem enyhülnek, mindenképpen fontos, hogy felkeressük orvosunkat.
  • Napközben próbáljunk meg nem szellőztetni, így a pollenek nem kerülnek be a lakásba. Ha tehetjük, akkor csak késő este nyissunk ablakot.
  • Ha tehetjük, akkor lefekvés előtt mindig mossuk meg a hajunkat, hogy a belekerülő polleneket ne vigyük magunkkal az ágyba.

(Forrás: wellnesium.de, németből fordította: Sophie)