Hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen? (2.)

Az elektroszmogról számtalan téves információ, hiedelem él és kering a köztudatban. Sokan félnek tőle, sokan pedig csak egyszerűen megvonják a vállukat és mosolyogva legyintenek egyet. Valójában mi is az elektroszmog, szükséges-e védekezni ellene, és ha igen, akkor mi a helyes módja a védelem kialakításának? És még egy nagyon fontos dolog kérdés: Mennyibe fog ez kerülni?

A felmérés

Mire figyeljünk a mérésnél? A felmérés menetét és a kapott eredmények kiértékelését a német SBM 2008 épületbiológiai standard tartalmazza. Méréssel csak olyan szakembert bízzunk meg, aki ennek alapján dolgozik! (Hogyan zajlik a mérés? Itt olvashat róla.)

A lakásunkban jelen lévő elektroszmogot távolról mérni nem lehet. Az elektroszmog nem marad a ruhánkban nem „rakódik” le a szervezetünkben, nem hurcoljuk magunkkal.

Elektroszmog elleni lepedők és ágybetétek

Találkoztam egy idős hölggyel, aki elmesélte, hogy részt vett egy termékbemutatón, ahol elektroszmog elleni termékeket árultak. Az előadás végén mindenkit bemértek egy elektroszmog analizátorral. A készülék jelezte, hogy a néni micsoda elektroszmoggal szennyezett lakásban él, és gyorsan rá is sóztak egy több százezer forintos elektroszmog elleni lepedőt, ami majd megoldja a bajt. Sajnos a néni állapota azóta rosszabbodott, és ezért hozzám fordult segítségül. A lakás felmérése során derült fény az ágyban található „csoda” lepedőre.Ne aludjunk vele!

A néni fekhelyén valóban extrém erős elektroszmog volt mérhető, de azt maga a lepedő okozta! A magyarázat igen egyszerű. A lepedőt földelni kellett, és ezért egy vezetékkel csatlakozott az ágy melletti konnektorhoz, ami viszont hibás volt. Az eredeti bajt a hibás elektromos vezetékek okozták (hibás volt a földelés), a csodalepedő egyenesen rontott a helyzeten, és még szerencse, hogy nem történt áramütés. Ez tehát tipikus átverés volt. Senki nem mért a szobában, és senki nem ellenőrizte az elektromos hálózatot. Csak vegye meg a néni, és vigye haza… A bajt senki nem akarta megszüntetni, csak a terméket eladni.

Ennek ellenére a különféle földelt lepedők, ágybetétek hatékonyan képesek leárnyékolni az alulról érkező elektromos erőtereket. Tehát csak akkor érnek valamit, ha a padlóból jön az elektroszmog. Ez a megoldás azonban nem véd az oldalról vagy felülről ható elektromos erőterek ellen. Nem véd a mágneses erőterektől és a magas frekvenciás sugárzásoktól sem. Használatuk nagy elővigyázatosságot és óvatosságot igényel! (Áramütés veszélye!) Találkoztam már zárlatos, rézből készült éjjeli lámpával, és ha az illető egy földelt lepedőn feküdt volna…

Elektromos terek elleni árnyékoló hatást egy néhány ezer forintos fémhálóval vagy alufóliával is el lehet érni, de a legegyszerűbb, ha megkeressük a hibát, ami az elektroszmogot okozza, és megszüntetjük azt. Ha azt a falban futó vezetékek gerjesztő hatása okozza, akkor hatékony és olcsó védekezés lehet az árnyékoló festés alkalmazása.

Különféle földelő lapok

Használatuk az iparban terjedt el, ahol az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem részét képezi, például a mikroelektronikai iparban. Használatukhoz rendkívül szigorú érintésvédelmi követelményeknek kell megfelelni. Sajnos azonban ez a termék is bekerült a csodaszerek kategóriájába, és egyre több helyen találkozom vele. Beszerzése általában külföldön üzemeltetett internetes áruházakon keresztül történik. Használata során az emberi test közvetlenül érintkezik egy elektromosan vezető lappal, ami a védőföldelésen keresztül levezeti a megnövekedett testfeszültséget. Az ötlet jónak tűnik, de szintén életveszélyes megoldás.

Ebben az esetben is ki szokott maradni az okok keresése, és csak egy jól felépített marketinggel találkozhatunk. Fontos, hogy ne magunkat földeljük, mert ez egy elektromos meghibásodásnál áramütéssel járhat, hanem az elektromos eszközeink földelését ellenőriztessük! Számítógép előtt ülve általában azért lehet magas a testfeszültség, mert hibás a hálózat védőföldelése, vagy nem megfelelően van kialakítva, nem jól vannak elrendezve az íróasztalon található elektromos eszközök.

Nemrég egy doktornő rendelőjében találkoztam ezzel a megoldással. A számítógép előtt egy földelő lap, a lábat kellett rátenni, persze cipő nélkül. És amin igencsak megdöbbentem: a lapból kilógó vezetéken egy nem európai szabványnak megfelelő csatlakozó fityegett.

Ez a csatlakozó egy átalakítón keresztül kapcsolódott az elosztó földeléséhez, de ha lekerült róla az átalakító, akkor pont a fázisvezető csatlakozójába illett! Hoppá! Mi van, ha a takarítónő véletlenül kihúzza, aztán, hogy baj ne legyen belőle, gyorsan visszailleszti a fázisba, mert neki senki sem mondta, hogy mi ez, és mire kell figyelni. Minden bizonnyal megrázó élménye lett volna a doktornőnek… Persze előzetes épületbiológiai elektroszmog felmérés ebben az esetben sem történt. Csak vegye meg, mert az elektroszmog bizony veszélyes. Csak csöndben hozzátenném, hogy az áramütés viszont még veszélyesebb!

Tehát, ha valaki szeretné csökkenteni a testfeszültségét, a stresszt, akkor sétáljon mezítláb a harmatos fűben, ahogy azt a régi orvosok is javasolták!

Tapasztalataim szerint ezeknek az eszközöknek az árából bőven kijön egy alapos műszeres vizsgálat és a megfelelő biztonságos védekezés kialakítása is, például árnyékolt vezetékek, elosztók, a készülékek szakaszolható elrendezése. Számítógépek ritkán szoktak magas elektromos erőtereket okozni. Ha mégis, akkor az általában a védőföldelés hibájára vagy hiányára vezethető vissza.

Ami pedig a fekhelyeket illeti, a megengedett maximális testfeszültség szintjét a német épületbiológiai standard is meghatározza, de csökkentését nem a szervezetünk földelésével kell elérni, hanem az azt okozó elektromos terek megszüntetésével, leárnyékolásával!

Nyakban hordható lapocskák, karkötők és különféle matricák

Ezek közül már nagyon sokfélével találkoztam, de sajnos műszerrel még nem sikerült igazolni a hatékonyságukat. Általában mobiltelefonokhoz szokták javasolni, mivel megszünteti a sugárzást, de ezen kívül bárhova ragaszthatjuk, tehetjük őket.

Találkoztam egy illetővel, aki nyakban hordható védőkártyákat árult. Elmondása szerint a lapocska hatékonyan véd a magas frekvenciás sugárzások ellen. Erről mérési jegyzőkönyvet is küldött részemre. És valóban, a kártya anyagán nem hatol át a mobil sugárzása. Ezt igazolta a mérési jegyzőkönyv is. Jó, de mit is ér egy nyakunkban lógó lapocska, amikor a fülünkhöz tartjuk a mobilt beszélgetés közben? Mindenesetre az utcán, ahol a próbamérést végeztük, a mérőműszerem kiakadt annak ellenére, hogy az illetőnél vagy egy tucat kártya várt eladásra. Fizikai szinten biztosan nem működtek.Ne tegyük ágy közelébe!

Ha a mobil sugárzása ellen akarunk védekezni, használjunk kihangosítót, tartsuk távolabb a készüléket a testünktől, és lehetőleg csökkentsük a használat idejét a lehető legkevesebbre!

Lehet, hogy túl kritikusnak tűnök ezekkel a megoldásokkal szemben, de mivel valóban veszélyesnek tartom az elektroszmogot, ezért jobban tesszük, ha nem ringatjuk magunkat téves biztonságérzetben. Ha van egy matrica a telefonomon, így már nyugodtan beszélhetek vele órákat?

Sólámpák és kristályok

A sóbarlangok, sókamrák igazolt jótékony hatásáról már mindenki hallott. A gyógyulni vágyók évszázadok óta ki is használják ezen jótékony hatásokat. A sólámpa szép, látványos és jó hangulatot teremt a lakásban de hogy megszünteti-e az elektroszmogot? A válasz: Nem.

A gyártók azt írják termékükről, hogy működésük során negatív ionokat juttatnak a levegőbe és az jótékony hatású. A negatív ionok valóban jótékony hatást gyakorolnak közérzetünkre. Vízesés közelében, vagy egy zivatart követően bizony jólesik ez a fajta friss levegő, de amennyiben a szoba levegőjét szeretné hatékonyan felfrissíteni, lehet külön erre a célra készült hatékony levegőtisztító és ionizáló készüléket vásárolni.

Mérésekkel nem igazolható, hogy a sólámpa képes lenne megszünteti az elektromos vagy mágneses erőtereket, illetve a különféle elektromágneses sugárzásokat.

Használatára viszont figyeljünk, mert az ágy közelében a lámpa elektromos vezetéke elektroszmogot hozhat létre. Másik érdekes tulajdonságuk a különféle kristályoknak, hogy külső gerjesztés hatásra rezonálni kezdenek. Talán ez lehet annak a magyarázata, hogy egy rossz helyre tett kristály vagy sólámpa gerjesztheti a teret. Az ágy közelébe ne tegyük.

(Folytatjuk)

Almásy Zsolt
épületbiológia és radiesztézia
mérés és védekezés
www.radiesztezia.blogspot.com
Tanácsadás