Hányinger ellen házi szerekkel

A hányingernek (hányással vagy anélkül) különböző okai lehetnek. Többek között a gyomor-bél traktus és a hastájék megbetegedése, valamint fertőzéses betegségek jöhetnek szóba. A hányinger gyakran együtt jár olyan tünetekkel, mint a szédülés, fejfájás és hasmenés. Eláruljuk, mi segít a hányinger ellen, melyek a különösen hatásos házi szerek.

A hányinger okai

A hányinger maga nem betegség, csak különböző betegségek kísérő tünete. Az alábbiakban áttekintést adunk a leggyakoribb okokról:

 • A gyomor-bél traktus megbetegedése
 • A hasi szervek megbetegedése (pl. hasnyálmirigy, vakbél, epehólyag és máj)
 • Fertőző betegségek
 • Élelmiszer-intolerancia
 • Gyógyszerek mellékhatása (pl. teljes altatásból való ébredés, sugárkezelés, vagy kemoterápia után)
 • Pszichikai okok
 • Az egyensúlyszervek zavara (pl. utazási betegség)
 • Anyagcserezavar

Emellett felléphet hányinger agyrázkódáskor, napszúráskor, vagy migrénkor is. Terhes nőknél a terhesség első időszakában is előfordul hányinger.A szédülés gyakori kísérő tünet

A hányinger keletkezésének időpontja, valamint további kísérő tünetek további utalások lehetnek a panaszok okára:
Hányinger és hányás reggel: Tipikus terhes nőknél vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás után.
Hányinger és hányás étkezés alatt, vagy után: utalhat akut gyomor- vagy bélgyulladásra, de pszichikai panaszokra is.
Hányinger és hányás több órával étkezés után: pl. gyomorfekély, vagy gyomorürítési panaszok megléte esetén.
A hányinger gyakran társul azzal az érzéssel, hogy azonnal hányni kell. A hányás a test védekező reflexe, mely során az a káros anyagoktól amilyen gyorsan csak lehet, meg akar szabadulni. Hogy végül bekövetkezik-e a hányás, vagy nem, az agyban lévő hányáscentrum dönti el. Az izgalmi állapot révén különböző testrégiók aktiválódnak, pl. a gyomor-bél traktus, vagy a belső fül.

Kísérő tünetek

Kísérő tünet lehet a sápadtság, szédülés, fokozott nyálfolyás és erős izzadás. A panaszok mögött gyakran gyomor-bélfertőzés, esetleg táplálék intolerancia áll, és az erős hányásnak folyadék- és elektrolitveszteség lehet a következménye. Idővel súlyveszteség és a fogak sérülése is bekövetkezhet. A gyakori hányás okait orvossal kell kivizsgáltatni.

A hányás mellett további tünetek is jelentkezhetnek a hányingernél. Ezekhez tartozik többek között az étvágytalanság, fejfájás, hasmenés, láz, hasfájás és szédülés.

A hányingerhez kapcsolódó tünetek sokfajta megbetegedésre utalhatnak. Szédülés esetén nyaki gerincproblémákra, valamint a belső fül megbetegedésére, vagy pl. az egyensúlyideg gyulladására lehet gondolni.

Ha a panaszok nem múlnak el néhány nap alatt, vagy erős fájdalmai vannak, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Rosszullét – mi a teendő?

A rosszullét (hányással vagy anélkül) általános tünet, mely különböző betegségeknél felléphet. A komoly ok nélküli hányinger ellen kaphatók receptmentes gyógyszerek, de a tünetek házi szerekkel is jól kezelhetők. Erős hányással járó hányinger estén különösen fontos, hogy megakadályozzuk testünk kiszáradását. A kiszáradás tünetei a száraz száj, gyengeség, vizelethiány, vagy csak nagyon kevés vizelet. Megelőzésére tiszta vizet, vagy gyógyteáét igyon kis kortyokban.

Házi szerek

Hányinger esetén ajánlatos lemondani a zsíros, erősen fűszerezett ételekről. Hasznos rövid időre teljesen le is mondani a táplálkozásról. Ha már jobban érzi magát, gyomorkímélő ételeket fogyaszthat. Erre alkalmas a kétszersült, tört banán és a krumplipüré. Hányinger ellen az alábbiak is hasznosak lehetnek:

 • Igyon egy csésze fodormenta-, kamilla-, vagy gyömbérteát.
 • Sétáljon egyet a friss levegőn. Ha szédül, üljön ki a teraszra, vagy a kertbe. Segíthet a lakás alapos átszellőztetése is.
 • Szopogasson frissen vágott citromszeletet, vagy tegyen néhány csepp citromlevet egy pohár vízbe, s azt kortyolgassa.
 • A répa sok ballasztanyagot tartalmaz, melyek a bélben megkötik a mérgeket és ezáltal hozzájárulnak a rosszullét elmúlásához. Próbáljon ki egy répalevest vagy répapürét.
 • Az aktív széntabletta is segít, megköti a méreganyagokat és enyhíti a hasmenést. Bő vízzel vegyük be!

(Németből fordította: Koncz László)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés