Tökmag: az egészséges nass

Ebben a kis magban hatalmas erő rejlik: amellett, hogy finom, nagyon egészséges is, és számtalan betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. Az már régóta nem titok, hogy a magok – beleértve a tökmagot is – tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal. Így tehát aki szeret nassolni és ropogtatni valamit este a tévé előtt, csoki helyett jobb, ha tökmaghoz vagy napraforgó maghoz nyúl. A tökmag fő alkotóeleme az olaj és a protein, mindössze 10%-ban tartalmaz csak szénhidrátot.

Rágcsálni, ételbe, fagylaltnakGyógyító hatás

A tökmag fogyasztása megakadályozza a prosztata megnagyobbodást, enyhíti a hólyaggyulladás tüneteit, de a koleszterinszint csökkentésében is nagy szerepet játszik – éppen ezért számos gyógyszer összetevője is. Ez a finomság tele van E-vitaminnal, magnéziummal, vassal, cinkkel és szelénnel, így tényleg igazi energiabomba.

Hogy fogyasszuk?

A magokat nemcsak azért szeretjük, mert tényleg egészségesek, hanem azért is, mert sokféleképpen felhasználhatók. A tökmagot fogyaszthatjuk magában, de tehetjük salátába, gyümölcsök mellé, müzlibe, joghurtba, süteményekbe, de még a húst is panírozhatjuk tökmagos lisztben.

Íme, néhány ínycsiklandó finomság receptje:

Tökmagból fagylalt!Barackos-tökmagos szelet
Hozzávalók:
6 db tojás
200 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
reszelt citromhéj
250 ml tejszín
300 g liszt
1 tasak sütőpor
160 g ledarált tökmag
1 kg barack
40 g tökmag

Elkészítés: A tojást verjük fel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A lisztet, a sütőport és a darált tökmagot keverjük össze és óvatosan adjuk a habbá vert tejszínhez. Keverjük hozzá a tojásos masszát, majd gyúrjunk belőle
tésztát. A tésztát kivajazott tepsibe simítjuk és szórjuk meg barackdarabokkal, majd szórjuk meg egész tökmaggal a tetejét.

Tökmag fagyi
Hozzávalók:
50 g tökmag
200 g tejszín
100 g tej
100 g cukor
1 ek tökmagolaj
1 csipet só

Elkészítés: Zsiradék nélkül tegyük egy lábasba a tökmagot, és pirítsuk meg aranybarnára. Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk le. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze, és fagyasszuk le kis adagokban. Már kész is a tökmagos fagyink.

(Forrás: gesuendernet, németből fordította: Sophie)