A prosztatabetegek éjszakáit is megkönnyítheti a paradicsom

A már eddig is rengeteg egészségügyi előnnyel felruházott paradicsomról most azt is kimutatták a kutatók, hogy a piros színét adó likopin antioxidáns csökkenti az időskori prosztata-megnagyobbodást, és ezáltal enyhíti a húgyhólyagra nehezedő nyomást. A felfedezés jelentős megkönnyebbülést okozhat azoknak a férfiaknak, akik a rendellenesség következtében gyakran látogatják a mellékhelyiséget éjszakánként.

A prosztatabetegek éjszakáit is megkönnyítheti a paradicsomA paradicsomról már korábban kimutatták, hogy a benne lévő rengeteg vitaminnak és egyéb jótékony vegyületnek köszönhetően segít felvenni a harcot a szív-érrendszeri betegségek, a stroke és a prosztatarák ellen. Legújabb előnyös tulajdonságát az ausztrál Queensland Egyetem kutatói mutatták ki. A likopin és más természetes vegyületek kombinációját vizsgáló három hónapos kísérletükben ötvenhét 40 és 80 év közötti férfit kértek fel arra, hogy szedjenek aktív hatóanyagot vagy hasonló kinézetű, de placebót tartalmazó tablettát. Az alanyok nem tudták, milyen tablettát szednek. Az eredmények azt mutatták, hogy a likopint szedő férfiak esetében több mint harmadával csökkent az éjjeli vizelések száma, és az általános hólyagműködés is jelentősen javult.

Ezzel párhuzamosan egyre több bizonyíték támasztja alá a likopin mesterséges változata, a brit fejlesztésű Ateronon étrendkiegészítő jótékony hatásait. A Cambridge-i Egyetem kutatói Ian Wilkinson vezetésével kimutatták, hogy a vegyület jelentős mértékben javítja a vérerek rugalmasságát, és csökkenti az artéria megkeményedését. Wilkinson biztos abban, hogy a szer segítségével hasonló előnyös hatásokat lehet elérni a prosztatarák kockázatának csökkentésében, illetve a betegség lelassításában a betegséggel már diagnosztizált férfiak esetében. „Az Ateronon azért lehet hatékonyabb a természetes likopinnál, mert könnyebben felszívódik a szervezetben” – magyarázta a kutató. „Épp most tervezünk egy kísérletet ennek bizonyítására.”

Luis Vitetta, az egyetem másik szakértője hozzátette, hogy a likopin hasonló kémiai felépítéssel rendelkezik, mint a finasterid, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében használt legelterjedtebb gyógyszer. Ez magyarázhatja tehát a likopin hatását.