Mit tehetünk a szemölccsel?

A szemölcsöket vírusok okozzák, különösen gyerekeknél jelentkeznek gyakran, de a felnőttek is megfertőződhetnek. A szemölcsöt semmi esetre sem szabad letépni, nyomkodni, mert így a fertőzés továbbterjedhet. Ha házilag próbálná eltüntetni a szemölcsöt, érdemes megpróbálni a homeopátiás kezelést, pl. teafaolajjal.

A szemölcsöt okozó vírusok a humán papillomavírusok (HPV) közé tartoznak. Behatolnak a felső bőrréteg sejtjeibe és ott szaporodnak, ezáltal a sejtek megnagyobbodnak és szemölcs keletkezik. E vírusok különösen uszodákban és szaunákban fertőznek. Az ekcémában szenvedő emberek könnyen fertőződhetnek, mivel náluk a bőr védekező funkciója csökkent.

A szemölcsök rendkívül fertőzőek: közvetlenül, bőrrel való érintkezés, vagy nemi kapcsolat révén terjednek, de fertőznek közvetlenül a használt tárgyakkal, pl. törülközővel is. Már a legkisebb bőrsérülés elegendő ahhoz, hogy a vírusok behatoljanak.Próbáljuk meg házilag!

Tipikus megjelenés

A vírusos szemölcsöknek tipikus kinézetük van. Ha megnyomunk egy ilyen szemölcsöt, pépszerű anyag távozik belőle. Ezt azonban kerülni kell, mert a fertőzés továbbterjedhet, és újabb szemölcsök keletkezhetnek.

Az ilyen szemölcsök különösen gyerekeknél és fiataloknál jelentkeznek gyakran. Ez azért van, mert az immunrendszerük még csak most tanulja, hogyan védje ki a vírustámadásokat. A felnőtteknél az immungyengeségben szenvedők veszélyeztetettek (HIV-fertőzöttek).

A szemölcsök a test bármely részén jelentkezhetnek. Gyerekeknél különösen az arcon, nyakon, a karon és a kézfejen láthatók. Felnőtteknél gyakori a has táján és a nemi szervek környékén. Előfordulhat, hogy a szemölcsök viszketéssel járnak.

A szemölcs kezelése és eltávolítása

A vírus okozta szemölcsök néhány hónap múlva maguktól eltűnnek. Az is lehetséges azonban, hogy bizonyos szünet után ismét jelentkeznek. Noha e szemölcsök jellegzetes kinézetük miatt könnyen azonosíthatók, jobb, ha bőrgyógyászhoz fordulunk.

A szemölcsök egyik típusát a bőrgyógyász speciális éles kanál segítségével, fagyasztással vagy lézerkezeléssel el tudja távolítani.

Kezelés homeopátiás szerekkel

Ha Ön érintett, próbálkozhat homeopátiás módszerekkel is. A következő szerek ajánlottak a vírus okozta szemölcsök kezelésére:

  • Tuja golyócskák
  • Tuja tinktúra
  • Teafaolaj

A vírusos szemölcs megelőzése

A szemölcsfertőzés nem mindig előzhető meg. Ügyeljen arra, hogy a nyilvános fürdőkben, uszodákban a lábat alaposan szárítsuk meg. Ha olyan emberrel van kapcsolata, aki vírusos szemölccsel fertőzött, figyelembe kell venni az alábbiakat:

  • Ne érintse ujjaival a szemölcsöt.
  • Ne használjon közös törülközőt és más fürdőeszközt.

Aki ekcémás, rendszeresen krémezze magát zsíros krémekkel, ezzel stabilizálódik a bőr védekezőképessége és a fertőzés veszélye csökken.

(Németből fordította: Koncz László)