Nem enyhítik a térdízületi porckopás miatti fájdalmat a talpbetétek

A talpat alátámasztó, ék alakú cipőbetétek úgy tűnik, hogy nem csillapítják a térdízületi porckopásban szenvedők fájdalmait – derül ki egy friss tanulmányból. Az olcsó, műanyagból készült, ék formájú talpbetétek célja, hogy a testsúlyt a térd belső részéről a külsőre helyezzék a fájdalom csillapításának reményében. A 12 korábbi tanulmány felülvizsgálata alapján levont következtetések szerint azonban ez nem történik meg.

Nem enyhítik a térdízületi porckopás miatti fájdalmat a talpbetétek„Ez a kezelési mód nagyon régóta szerepel a palettán” – mondta a szerzőként közreműködő Dr. David Felson, a Boston Egyetem professzora. „Rendkívül népszerű, s a régebbi adatok szerint működik. Az újabb, jobban ellenőrzött kutatások alapján viszont nem ér semmit. A néhány száz forintos ártól kapható termékek nagyszerű megoldást jelentenének, ha valóban működnének” – tette hozzá. A friss eredmények a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban jelentek meg.

Dr. Leon Popovitz, a New York-i Lenox Hill Kórház ortopéd sebésze nem lepődött meg az értekezés láttán. „Az ortopédusok sosem tulajdonítottak nagy jelentőséget az ilyen talpbetéteknek. Jó, hogy végre sikerült bizonyítani ezt az álláspontot. Amikor a porckopás eléri azt a stádiumot, hogy az ízületet egyenetlen terhelés éri, vagy maga a kopás jelentkezik egyenetlenül, a cipőbetét vagy a térdmerevítő nem segíthet a helyzeten – magyarázta Dr. Popovitz. Elmondása szerint a betegség súlyosbodásával számos terápiás mód közül lehet választani, például adott a fizikoterápia, a gyógyszeres kezelés, valamint a szteroidos, esetleg vérlemezkés plazmainjekció lehetősége a folyamat lassítására. „A fájdalomcsillapítás nem oldja meg a problémát. Súlyos és előrehaladott porckopás esetén csakis a térdprotézis jelenthet megoldást” – összegezte Dr. Popovitz.

A 12 korábbi tanulmány, amelynek eredményei újraelemzésre kerültek, összesen 885 beteget vizsgált. A metaanalízisből kiderült, hogy csak a legkisebb elemszámú mintával dolgozó értekezések mutattak ki enyhe pozitív hatást, így a szakértők nem látják indokoltnak az ék alakú talpbetétek használatát.