Hasfájás: egy tünet, sok betegség

Egyetlen más tünet sem utal annyi különböző betegségre, mint a hasfájás. Epebetegségről, stresszről, gyomor-, bélfertőzésről, szívrohamról vagy gerincproblémákról van-e szó – az első tünetek alapján nehéz megállapítani. A hasi fájdalomnak számos oka lehet, melyeket mindig tisztázni kell. Biztosan mindenkinek fájt már egyszer a hasa, és személyes tapasztalatból tudjuk, hogy a hasi görcsök minden alkalommal másként jelentkeznek. A hasfájás okának kiderítése érdekében tudni kell, hogyan keletkezik a hasi fájdalom, ismerni kell a fájdalom helyét és fajtáját.

Hogyan keletkezik a hasfájás?

Hasi fájdalom akkor jelentkezik, ha a fájdalom érzését vezető idegpályák az ingereket az agyba továbbítják. Az irritált idegpályák fajtájától függően megkülönböztetünk szomatikus és a zsigeri fájdalmat. Szomatikus fájdalom keletkezik, ha a hasi zsigerek mögötti hasfalat ellátó idegek kapnak ingerületet. Ez a fájdalom inkább:

  • erős,
  • égető,
  • hasogató,
  • egyenletesen intenzív és
  • lokalizálható.

Szomatikus fájdalom gyakran fordul elő akut vakbélgyulladás vagy epehólyag-gyulladás (irritálja a külső hashártyát), vesegörcs vagy gerincproblémák esetén. A zsigeri fájldalom jelentkezése ezzel szemben

  • tompa,
  • fúrásszerű,
  • görcsös,
  • inkább diffúz,
  • nem köthető egyetlen helyhez, és
  • akkor jelentkezik, amikor a szerv határain futó idegeket inger éri.

Zsigeri fájdalom gyakori epehólyag- vagy hasnyálmirigy-fertőzéseknél, élelmiszer-intolerancia (glutén, laktóz vagy fruktóz) esetén. A fájdalom fajtája nagyon jellemző az érintett tipikus viselkedésére: szomatikus fájdalom esetén inkább le akar feküdni, a lábait enyhén felhúzni, vagyis kímélő tartást vesz fel, mivel minden mozgással nő a fájdalom. A has gyakran feszül és minden érintésre fájdalmas.

A zsigeri fájdalomnál a magatartás fordított – a nyugalom erősíti a fájdalmat, a járkálás és a has masszírozása enyhíti azt. Mivel a zsigeri fájdalomnál a vegetatív idegrendszer aktiválódik, a kísérő fájdalom is vegetatív, így nem befolyásolható tünetek jelentkeznek, mint hányinger, izzadás, nyugtalanság és hányás.Ha nem szűnik, vizsgáltassuk ki!

A hasfájás okai, fajtái

Az idegi „áramkörök” a hasüregben és a szomszédos szervekben nem csak a tényleges hasi szervekben okozhatnak fájdalmat, mint például a gyomorban, a belekben, epehólyagban, hasnyálmirigyben, vagy a hasüregben található női nemi szervekben, hanem a has környékét érintő betegségeknél is:

  • A rekeszizom felett, amely a has és a mellkas természetes határa, lehet például szívroham, mellhártya-gyulladás, vagy nyelőcsőgyulladás, gyomorégés, gyomorfájás tünete.
  • A felső és középső hasi részen jelentkezhetnek olyan fájdalmak, melyek tulajdonképpen a gerincoszlopból, vagy a hátizomzatból indulnak.
  • A has két oldalán gyakoriak a vesékből kiinduló fájdalmak
  • A has középső és alsó részén idős embereknél a vastagbél-, petefészek-vagy méhpanaszok mellett értágulatra is gondolni kell.

A hasi szervekből kiinduló fájdalmak esetén alapos vizsgálatot kell végezni, mert bár gyakran előfordul a fájdalmas területet beszűkülése, az egymással szoros kapcsolatban álló szervek behatárolása nem lehetséges. Így a felső hasi fájdalom valójában kiindulhat mind az epehólyagból, mind a hasnyálmirigyből vagy vastagbélből. A diagnózis felállítása további vizsgálati módszerek nélkül nem lehetséges.

Gondos tapintással a fájdalom gyakran behatárolható. Bizonyos kézmozdulatokra pl. erősödik a fájdalom vakbélgyulladás esetén. Néhány fájdalomfajta jelentkezik a táplálékfelvétel függvényében – epehólyag panaszoknál a fájdalom étkezés után mutatkozik, gyomorfekély esetén a fájdalom gyakran rosszabb éhgyomorra.

A táplálék fajtája is adhat felvilágosítást: zsíros ételek fogyasztása után fellépő fájdalom epe-vagy hasnyálmirigy problémára utalhat. A széklet állapota, például hasmenés, székrekedés, a széklet színe is segít. A székletteszt (vér vagy fertőző ágensek) például kizárhat béldaganatot vagy gyomor-bélrendszeri fertőzést.

Hasfájás idős embereknél

Az érintetteknél fontos szerepet játszik a kor is. Amíg gyerekeknél a hasfájás gyakori és nem specifikus tünet, az idős embereknél ki kell zárni más betegségeket:

  • ha valakinek ismert szív-érrendszer megbetegedésben szenved, pl. szívinfarktusa vagy aortatágulata volt/van,
  • ha valakinek „érzékeny” gyomra van, vagy táplálék intoleranciában szenved, mely idős korban rosszabbodhat,
  • ha valakinél gyakran jelentkezik hasi fájdalom, amely béldaganatra utalhat.

Mikor menjünk orvoshoz?

Nem minden hasfájással megyünk orvoshoz – van azonban néhány jel, amire ügyelni kell, amikor már nem elegendőek a házi módszerek:

  • A hasfájás tartós, vagy rosszabbodik, és a szokásos házi szerekkel nem csillapítható – ez utalhat akut vakbél- vagy epehólyag-gyulladásra.
  • A hasfájást heves hányinger, hányás és láz kíséri. Gyengének érzi magát, és a fájdalmat egyéb társreakció kíséri, pl. a bőr hideg izzadása, fokozott szívverés, vagy szédülés – e kísérő tünetek komoly dolgokra utalhatnak, mint pl. heveny hasnyálmirigy-gyulladásra, vagy a vakbél perforációjára.
  • Nem tud olyan betegségéről, mely hasfájással jár együtt, a hasi fájdalmak ennek ellenére ismételten jelentkeznek. Deríttesse fel, hogy étel-intolerancia, epehomok alakult-e ki. Vékonybél-kitüremkedés, vagy béltumor is okozhat hasi fájdalmakat.
  • Ügyeljen a székletére is. A széklet megváltozott gyakorisága, vagy annak színváltozása esetén a biztonság érdekében forduljon orvoshoz.

Fontos: A hasfájás midig csak tünet, soha nem maga a betegség, amit fel kell deríteni. Néha már segít egy melegvizes palack, egy gyomornyugtató tea, egy napon át kétszersült fogyasztása, vagy a táplálkozás teljes kihagyása, mások esküsznek a mozgásra, könnyen emészthető növényi táplálékra, vagy éppen különösen erősen fűszerezett ételekre – próbálja ki, melyik alkalmas Önnek. Ha azonban nem múlik a fájdalom, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

(Németből fordította: Koncz László)